Eredivisie

NAC Breda keert na vijf jaar terug in de Eredivisie

Na Excelsior de baas te zijn geweest in het onderlinge tweeluik, is NAC Breda voor het eerst sinds 2018/19 weer terug in de Eredivisie. NAC heeft vriend en vijand in de Play-Offs verbaasd en promoveert als nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie naar het hoogste niveau. Vijf seizoenen was de Parel van het Zuiden afwezig op het hoogste Nederlandse niveau, voor NAC Breda het grootste gat tussen twee eredivisieseizoenen sinds 1984/85-1993/94 (8 seizoenen). 

Op doelsaldo naar de play-offs

Weinig supporters of kenners hadden je een stuiver gegeven voor de kansen van NAC voorafgaand aan de Keuken Kampioen Play-Offs. NAC Breda verzekerde zich pas op de laatste speeldag van het reguliere seizoen op doelsaldo voor de nacompetitie en moest het in de eerste ronde bovendien opnemen tegen Roda JC Kerkrade, dat juist op doelsaldo directe promotie was misgelopen. Maar in een energiek Rat Verlegh Stadion werden de Limburgers met 3-1 verslagen en na een klinkende 0-5 overwinning vier dagen later, begonnen de NAC-supporters er toch langzaam in te geloven. 

Overtuigend in tweede ronde

In de tweede ronde werd FC Emmen uitgeschakeld na een 1-1 gelijkspel in eigen huis en een 0-3 overwinning op bezoek in Drenthe. Later die dag werd bekend dat Excelsior de tegenstander zou worden in de finale, nadat de Rotterdammers ADO Den Haag overtuigend met 9-2 aan de kant hadden gezet over twee wedstrijden. De ploeg van Jean-Paul van Gastel kon andermaal toeleven naar een tweestrijd in de rol van underdog, want bij de Kralingers leken spelers als Troy Parrott, Couhaib Driouech en Kenzo Goudmijn op het juiste moment te laten zien eredivisiewaardig te zijn.

Excelsior de baas

Maar ook Excelsior werd in de finale verslagen. In de eerste wedstrijd maakte NAC voor het eerst sinds augustus 2020 zes goals in een wedstrijd in alle competities (6-1 tegen Jong AZ). De doelpuntenexplosie van de Brabanders kwam daarmee op een goed moment. Bovendien vond de ploeg tweemaal meer dan vier keer het net in een wedstrijd in de Play-Offs, in de 109 duels voor de Play-Offs lukte dat ook twee keer, beiden tegen Jong-ploegen. 

In Rotterdam leek het mis te gaan, nadat Excelsior op een 4-0 voorsprong kwam. Casper Staring schoot uiteindelijk de voor NAC verlossende 4-1 binnen.

Terugkeer sinds 2018

Door deze indrukwekkende reeks promoveert NAC Breda voor het eerst sinds 2018 naar de Eredivisie. Daarmee krijgt de Eredivisie een vaste klant terug in de competitie. Het wordt het 51e eredivisieseizoen voor de Brabanders, maar zes ploegen speelden meer verschillende seizoenen op het hoogste Nederlandse niveau sinds de introductie van het betaalde voetbal (1956/57). 

Eredivisieseizoenen (inclusief 2024/'25)

Team Seizoenen

PSV

69

Feyenoord

69

Ajax

69

Sparta Rotterdam

59

FC Twente

58

FC Utrecht

55

NAC Breda

51

En dat dus terwijl NAC achtste werd in de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen, met slechts drie doelpunten verschil ten opzichte van de nummer negen MVV Maastricht. Het is de vijfde keer dat een nummer acht of lager van de Eerste Divisie promoveert naar de Eredivisie en voor het eerst sinds RKC Waalwijk in 2018/19 (8e). Overigens hoeven de Bredanaars niet bang te zijn voor een kort verblijf op het hoogste niveau; bij vier van de vijf vorige promoties bleef NAC meteen meerdere seizoenen in de Eredivisie

De Eredivisie CV feliciteert alle supporters van NAC met de promotie.

Dit artikel delen