Afgelopen seizoen werd de NAC Street League voor de eerste keer georganiseerd in samenwerking met het middelbaar onderwijs in Breda. De nieuwe opzet blijkt een succes. In navolging van de huidige deelnemende scholen, Tessenderlandt, Rotonde, Newmancollege en Graaf Engelbrecht, nemen vanaf komend seizoen ook het Onze Lieve Vrouwelyceum, Markenhage, Prinsentuin van Cooth, Mencia de Mendoza, het Orion Lyceum en de Internationale Schakelklas deel aan het project.
Onderbouwleerlingen van de deelnemende scholen gaan het komende seizoen sportief de strijd met elkaar aan in de straatvoetbalcompetitie. Daarnaast behelst het programma diverse workshops en zetten leerlingen zich in voor de stad.
Projectcoördinator Marieke Akkermans licht het project toe: “We gebruiken binnen de NAC Street League het sterke merk van NAC om verschillende maatschappelijke thema’s op een positieve manier te beïnvloeden. De schoolteams gaan het op de trapveldjes in de wijk tegen elkaar opnemen. Daarnaast wordt het project ook vertaald naar de klas. Door middel van een speciaal ontworpen lespakket brengen we maatschappelijke thema’s zoals gezonde voeding, social media en omgaan met groepsdruk onder de aandacht.”
De nieuwe opzet, waarbij samengewerkt wordt met het voortgezet onderwijs, bestaat pas sinds een jaar maar werpt nu al haar vruchten af. Door de samenwerking met het voortgezet onderwijs worden veel meer jongeren bereikt dan voorheen. In totaal nemen het komende jaar bijna 1800 leerlingen deel aan het programma.
Brede samenwerking
Binnen de NAC Street League wordt niet alleen samengewerkt met diverse middelbare scholen, maar ook met verschillende maatschappelijke organisaties uit Breda. Akkermans legt uit: “We bundelen de krachten met het onderwijs, maar ook met maatschappelijk partners in de stad. Zo verzorgen de Kredietbank Breda en IMW Breda bijvoorbeeld gezamenlijk een workshops over omgaan met geld en maakt Novadic Kentron groepsdruk en alcohol bespreekbaar. Alle activiteiten vinden plaats onder de vlag van de NAC Street League, waarbij iedereen zijn of haar expertise inbrengt.”
Ook de deelnemende scholen zijn enthousiast. Tessenderlandt, een middelbare school voor VMBO-onderwijs, neemt dit jaar voor de tweede keer deel. Docente Hanneke Luijkx vertelt over de meerwaarde van het project: “Naast de wekelijkse voetbalwedstrijden biedt de NAC Street League voor Tessenderlandt een unieke mogelijkheid om leerlingen op een laagdrempelige en interactieve manier maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Echt een totaalpakket!”
Origineel bericht: NAC.nl