Eredivisie Awards

Nick Olij uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand januari

Nick Olij is de Eredivisie Speler van de Maand. De Sparta-keeper heeft op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd in januari.

Griekse spitsen

Ondanks in de maand januari zowel Vangelis Pavlidis (zes doelpunten en één assist) als Tasos Douvikas (vier goals en twee assists) beiden een indrukwekkende doelpuntenmoyenne hadden, gaat de prijs niet naar één van de Griekse spitsen. Douvikas haalde door drie invalbeurten de grens van minimaal 60% speeltijd niet, terwijl Pavlidis met een klein verschil de keeper van Sparta Rotterdam voor zich moest laten gaan.

Sparta in bloedvorm

Toch komt de uitverkiezing van Nick Olij tot Eredivisie Speler van de Maand niet uit de lucht vallen. Sparta Rotterdam heeft de beste eerste seizoenshelft in 50 jaar achter de rug en staat momenteel knap op een zesde plek. In januari verloor het team van Maurice Steijn geen één keer: uit bij PSV (0-0), SC Cambuur (0-3 winst) en Nijmegen (1-1) werden punten gepakt, terwijl op het Kasteel ook stadsgenoot Excelsior (1-0 winst) en RKC Waalwijk (0-0) moeite hadden om de Spartaanse defensie te kloppen.

Olij in de geschiedenisboeken

Nick Olij hield in vier van de vijf wedstrijden zijn doel schoon. Hij werd daarmee de tweede Sparta Rotterdam-keeper met vier clean sheets in een maand in de Eredivisie, na Andries van Dijk (Sparta) in april 1962. De Expected Goals-waarde voor tegendoelpunten bedroeg 3,9. Met achttien reddingen en slechts één tegentreffer vormde Olij dus een belangrijke spil in de Spartaanse muur. Daarnaast wist Olij ook aanvallend een bijdrage te leveren: met zestien passes in het aanvallende derde deel van het veld, wist hij van alle keepers het vaakst een teamgenoot te vinden. Dit leidde in de wedstrijd tegen Excelsior Rotterdam zelfs tot de winnende treffer in blessuretijd (1-0), waardoor Sparta voor het eerst in 16 jaar de Rotterdamse derby won.

Eerste Spartaan en tweede keeper ooit

De 27-jarige Haarlemmer werd in januari tweemaal door voetballiefhebbers uitverkozen tot KPN Man of the Match. Hij is de eerste speler van Sparta Rotterdam die de maandprijs wint en - na Thorsten Kirschbaum in februari 2020 - de tweede doelman ooit in de geschiedenis van de verkiezing. Naast een bokaal ontvangt Olij ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel FIFA 23.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Olij is hier te bekijken.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen