Eredivisie

Nieuw record: Lasse Schöne buitenlander met meeste eredivisieduels (434)

Lasse Schöne maakte zestien jaar geleden (19 augustus 2007) zijn officiële eredivisiedebuut. Als 21-jarige middenvelder van De Graafschap ging Schöne samen met Rogier Meijer, zijn huidige trainer bij N.E.C. Nijmegen, onderuit tegen Ajax (1-8). Ondanks het onfortuinlijke begin, bleek het een startschot te zijn van een glansrijke carrière. Een carrière die hem nu ook een record heeft opgeleverd: geen buitenlander speelde meer wedstrijden in de Eredivisie dan de Deense middenvelder.

Met zijn rentree tegen opnieuw Ajax, zijn eerste tegenstander in de Eredivisie zestien jaar geleden en de club waar hij als Ajacied zeven seizoenen voor speelde, vestigt hij het nieuwe record. En notabene opnieuw met Rogier Meijer op de bank: in 2007 als teamgenoot en wisselspeler, vandaag als hoofdtrainer van de Nijmegenaren.

De inmiddels 37-jarige Deen begon zijn carrière bij De Graafschap. Na een uiterst succesvol eerste seizoen in de Eerste Divisie, promoveerde Schöne met de Superboeren naar de Eredivisie. Na één eredivisieseizoen bij De Graafschap en via N.E.C. Nijmegen, Ajax, een korstondig Italiaans avontuur bij Genoa, sc Heerenveen en nu opnieuw N.E.C. Nijmegen, is Lasse Schöne op het illustere aantal van 434 eredivisiewedstrijden aanbeland. Hij neemt het record over van de Nederlandse Zuid-Afrikaan Hans Vonk die van 1988 tot 2009 tot 433 wedstrijden in de Eredivisie kwam.

Lasse Schöne door de jaren heen.

Een indrukwekkend aantal: dat blijkt ook wel uit het feit dat er deze eeuw geen Nederlander tot dit aantal wedstrijden kwam. Jens Toornstra moet het met ‘slechts’ 432 wedstrijden doen. Daarna volgen onder meer Willem Janssen (409), Peter Wisgerhof (372), Aaron Meijers (367) en Gábor Babos (360).

Eredivisie: Buitenlanders met meeste wedstrijden

Speler Nationaliteit Wedstrijden

Lasse Schöne

Denemarken

434

Hans Vonk

Zuid-Afrika

433

Jan Heintze

Denemarken

395

Gábor Babos

Hongarije

377

Earnest Stewart

Verenigde Staten

357

In al die jaren was Schöne altijd van groot belang voor zijn ploeg. Van zijn 433 wedstrijden daarvoor begon hij er 396 in de basis. 84 keer was de middenvelder trefzeker en 72 keer gaf hij een assist in de competitie. Slechts drie spelers gaven deze eeuw meer assists in de Eredivisie. Dat Schöne een uitstekende trap heeft blijkt ook wel uit het feit dat alleen Theo Janssen en Pierre van Hooijdonk (allebei 17) deze eeuw meer directe vrije trappen scoorden dan de Deen (15).

Met een 1-8 nederlaag in zijn allereerste eredivisiewedstrijd had Schöne meteen zijn grootste nederlaag in de competitie achter de rug. Daarna zouden voornamelijk hoogtepunten volgen, met bijvoorbeeld drie kampioenschappen met Ajax. Ook met N.E.C. is Schöne dit seizoen goed bezig. Onder trainer Rogier Meijer, bij Schöne’s debuut nog ploeggenoot bij De Graafschap, zijn de Nijmegenaren in het linkerrijtje te vinden. Mocht N.E.C. zich onverwachts plaatsen voor Europees voetbal kan Schöne zomaar zijn eredivisiesprookje nog een tijdje verlengen.

Dit artikel delen