Eredivisie

Nieuwe doellijn- en buitenspelcamera’s in eredivisie

De eredivisie krijgt vanaf aankomend seizoen de beschikking over extra doellijncamera’s waarmee kan worden beoordeeld of een bal volledig over de doellijn is geweest: Goal Line Replay. Deze nieuwe techniek is geïnitieerd en gefinancierd door de KNVB en de Eredivisie CV.

Goal Line Replay

In alle achttien eredivisiestadions worden vier extra high frame rate camera’s geïnstalleerd, waardoor de VAR zeer nauwkeurig kan beoordelen of een bal wel of niet volledig de doellijn is gepasseerd. Zowel links als rechts ter hoogte van de doellijn wordt een camera gepositioneerd, die registreert wat er op de doellijn gebeurt.

Goal Line Replay is niet hetzelfde als automatische doellijntechnologie ('Goal Line Technology') waar scheidsrechters een melding op hun horloge ontvangen als een bal over de doellijn is geweest.

De camera’s zijn ook bruikbaar bij relevante VAR-situaties in en nabij het strafschopgebied. Dat kan gaan om strafschopsituaties, doelpuntsituaties, rode kaartsituaties of persoonsverwisselingen.

Op vrijdag 4 augustus 2023, tijdens de 27e editie van de Johan Cruijff Schaal, wordt Goal Line Replay voor het eerst op de Nederlandse velden gebruikt.

Buitenspelcamera’s

Naast de komst van extra doellijncamera’s krijgen de buitenspelcamera’s (de zogenaamde 16-meter-camera’s) een upgrade van HD naar 4K. Hierdoor ontstaat een breder zichtveld en kan scherper worden ingezoomd op bijvoorbeeld buitenspelsituaties, zonder verlies van beeldkwaliteit.

Hawk-Eye Innovations

Beide verbeteringen worden geïmplementeerd door Hawk-Eye Innovations. Na een uitgebreid selectieproces is de marktleider op het gebied van VAR-technologie geselecteerd als leverancier voor de komende vijf seizoenen. In samenwerking met Hawk-Eye gaan de KNVB en de Eredivisie CV zich richten op nieuwe sporttechnische innovaties en toepassingen die bruikbaar kunnen zijn voor de Nederlandse betaald voetbalcompetities.

VAR in TOTO KNVB Beker

Vanaf komend seizoen wordt ook de VAR gebruikt in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. De voorgaande jaren werd de VAR in het bekertoernooi pas ingezet vanaf de kwartfinales.

Dit artikel delen