Eredivisie

Vooruitblik: Okita sleutel voor N.E.C. in Gelderse Derby?

De altijd spectaculaire Gelderse Derby tussen N.E.C. en Vitesse is na een afwezigheid van vier seizoenen weer terug in de Eredivisie. Het Goffertstadion is komende zondag voor het eerst in bijna vijf jaar weer het strijdtoneel van N.E.C. – Vitesse, nadat de laatste editie in Nijmegen op 23 oktober 2016 in 1-1 eindigde. Samen met StatsPerform doken we in de statistieken: gaat Okita een sleutelrol spelen in de derby?

De winnaar van deze derby kan voorlopig aanhaken bij de subtop, waardoor beide ploegen met vertrouwen aan de aftrap zullen staan. Voor de interlandbreak werd immers door zowel N.E.C. als Vitesse een knappe zege geboekt.

N.E.C. won van geen ploeg zoveel thuisduels in de Eredivisie als van Vitesse. In zestien van de 28 ontmoetingen in dit Eredivisie-affiche trokken de Nijmegenaren aan het langste eind, negen keer waren de Arnhemmers de sterkste. Van de laatste achttien edities van N.E.C. – Vitesse in de Eredivisie wonnen de Nijmegenaren er zelfs dertien (13 keer winst N.E.C., 3 keer gelijk en 3 keer winst Vitesse).

Meeste thuiszeges N.E.C. Nijmegen Aantal thuiszeges

N.E.C. - Vitesse

16

N.E.C. - Sparta Rotterdam

14

N.E.C. - FC Utrecht

14

N.E.C. - Roda JC Kerkrade

13

N.E.C. - AZ

12

N.E.C. - Willem II

12

N.E.C. is het seizoen als promovendus brutaal gestart en staat met elf punten uit de eerste acht speelronden op een keurige tiende stek. Voor de onderbreking door het interlandvoetbal won de ploeg van trainer Rogier Meijer knap met 1-3 bij Fortuna Sittard, onder andere door twee assists van kersvers Congolees international Jonathan Okita.

Dat kunstje flikte Okita ook al in de voorgaande speelronde, op bezoek bij Feyenoord. Mede door twee assists van de aanvaller in De Kuip had N.E.C. de thuisploeg even op de knieën, maar uiteindelijk bleek het net niet genoeg voor een resultaat.

Door in opeenvolgende Eredivisieduels twee assists te geven schoot Okita zich al in een rijtje met niet de minste spelers. Dušan Tadić en Antony presteerden dat sinds het begin van vorig seizoen, maar deze eeuw is er slechts één speler geweest die in drie Eredivisiewedstrijden op rij minstens twee doelpunten voorbereidde: Steven Bergwijn deed dat in oktober 2019.

Hieronder een overzicht van MVP Eredivisie 2021/22

Speler Goals Assists Goals + Assists

Dušan Tadić

4

5

9

Steven Berghuis

2

6

8

Cody Gakpo

2

6

8

Jonathan Okita

3

4

7

Bryan Linssen

5

2

7

Sébastien Haller

5

2

7

Jonathan Okita staat met drie doelpunten en vier assists op een gedeelde vierde plek in het MVP-klassement van de Eredivisie. Met een directe betrokkenheid bij elf goals in zijn laatste elf wedstrijden voor N.E.C. in alle competities (7 goals, 4 assists) zou Okita goed de sleutel kunnen zijn voor N.E.C. om een goed resultaat neer te zetten in de Gelderse Derby tegen Vitesse.

Gaat hij zondag het verschil maken? Om 14.30 uur: N.E.C. Nijmegen - Vitesse.

Dit artikel delen