Eredivisie

Op een verantwoorde manier fans in stadion

Jan de Jong zegt dat het voetbal ondanks de coronamaatregelen heeft aangetoond over 'veerkracht en innovatie kracht' te beschikken.

Als het aan directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV ligt, stromen de tribunes in de voetbalstadions binnenkort vol met mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. "We hebben aan het begin van dit seizoen in meer dan honderd wedstrijden aangetoond dat het voetbal op een heel goede manier kan omgaan met de maatregelen. Er waren geen aanwijsbare besmettingen. We willen door naar de volgende fase", zegt De Jong.

Voortrekkersrol

"Je moet dan een keer die 1,5 meter-grens doorbreken. Dat geldt voor de hele maatschappij." De Jong, directeur van de organisatie waarin de achttien clubs uit de Eredivisie zitten, ziet daarin een voortrekkersrol voor de voetballerij. "Het voetbal is onderdeel van de oplossing, niet van het probleem", aldus De Jong. "We genereren zoveel data die je anders nooit krijgt van gezonde mensen. We voeren per week 1900 coronatests uit bij de clubs. Supporters zijn ook enorm loyaal, ze zijn bereid om apps te downloaden en informatie te verstrekken die we kunnen delen met de overheid."

Experiment

Later deze maand wordt bij twee duels in de Keuken Kampioen Divisie (N.E.C. - De Graafschap en Almere City FC - SC Cambuur) geëxperimenteerd met publiek in de stadions. In zowel Nijmegen als Almere mogen 1500 seizoenkaarthouders naar binnen. Het moet de opmaat zijn naar meer.

"Het voetbal wil toe naar een hybride overgangsmodel, met sneltesten aan de deur en toegang voor gevaccineerde mensen", zegt De Jong. "Als dat veilig is, gooi dan alsjeblieft de poorten van het stadion weer open. Wij kunnen helpen bij het oplossen van het probleem door data te genereren."

Invloed

Volgens de ECV-directeur is de invloed van de voetballerij op de maatschappij groot. "Als de aanvoerders van de clubs iets roepen over gedrag of als Memphis Depay op Twitter wat schrijft over de rellen, dan spreekt dat grote groepen mensen aan. Er kijken heel veel mensen naar de persconferentie van Rutte en De Jonge. Maar ook een heleboel niet. Wij hebben toegang tot die andere groepen. Dat zien ze in Den Haag ook."

Wanneer de fans weer terugkeren in het stadion? "Dat is de 'kampioensvraag'. Ik ben geen viroloog en dat wil ik ook niet zijn", aldus De Jong. "Hoe we dit probleem oplossen, de snelheid van vaccineren; dat ligt allemaal niet in onze handen. Het voetbal heeft aangetoond over enorm veel veerkracht en innovatieve kracht te beschikken en oplossingsgericht te zijn. Ik heb er vertrouwen in dat het betaalde voetbal in staat is om op een verantwoorde manier weer mensen toe te laten in het stadion. Maar we zijn daarbij afhankelijk van de overheid."

ESPN.nl

Dit artikel delen