Eredivisie Awards

Orkun Kökcü uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand januari

Orkun Kökcü is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. In de maand januari heeft de 21-jarige middenvelder van Feyenoord volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd.

Stroef begin

Feyenoord liep bij de hervatting van de Eredivisie direct tegen een nederlaag aan. Vitesse verschalkte in De Kuip de formatie van trainer Arne Slot (0-1), die zijn ploeg moeite zag hebben met de Arnhemmers. Een week later pakte Feyenoord de draad weer op tegen N.E.C. In een overtuigende tweede helft trokken de Rotterdammers de overwinning naar zich toe (1-4). Met een benutte penalty en een schitterend afstandsschot drukte Orkun Kökcü zijn stempel op de wedstrijd. Het leverde hem een uitverkiezing tot KPN Man of the Match op.

Meeste balcontacten

Orkun Kökcü speelde sinds zijn debuut in 2018 vooral als aanvallende middenvelder bij Feyenoord en kreeg in de zomer zelfs het shirt met rugnummer tien. Trainer Arne Slot ziet Kökcü meer als een spelverdeler en positioneerde hem dit seizoen als controlerende middenvelder. De dertienvoudige Turkse international krijgt hierin het volle vertrouwen: Kökcü kwam alle twintig wedstrijden in actie en is na Tyrell Malacia en Guus Til de Feyenoord-speler met de meeste speelminuten (1.692).

In zijn nieuwe rol laat de geboren Haarlemmer steeds vaker zijn waarde zien. Zo had de 21-jarige middenvelder in januari de meeste balcontacten (217). Daarnaast verstuurde Kökcü 118 geslaagde passes richting de vijandelijke helft, minimaal 25 meer dan iedere andere speler in de Eredivisie. Ook in het zogeheten “hoog drukzetten” op de helft van de tegenstander is de middenvelder belangrijk. In de afgelopen twee wedstrijden heroverde Kökcü zeven keer de bal in de meest aanvallende derde van het veld, het hoogste aantal van alle spelers in de Eredivisie.

Eerste maandprijs

Voor Orkun Kökcü is het zijn eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs. Eerder werd de middenvelder in december 2019 en maart 2021 uitgeroepen tot Eredivisie Speler U21 van de Maand (de voorloper van de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs). Kökcü is na Guus Til (september) de tweede Feyenoorder die dit seizoen de maandprijs wint.

Met een score van 90,4 wist Kökcü in het maandklassement onder meer RKC-aanvaller Michiel Kramer (88,2) en Cambuur-keeper Sonny Stevens (85,1) achter zich te houden. De Feyenoord middenvelder ontvangt, naast een prijs, ook een eigen geüpgraded spelerskaart in het spel EA Sports FIFA 22 Ultimate Team. De Eredivisie Player of the Month-kaart is vanaf vanavond 18.00 uur vrij te spelen in FIFA 22.

Het interview met ESPN is hier te bekijken.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens een liveuitzending op ESPN.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen