Eredivisie Awards

Oussama Idrissi uitgeroepen tot speler van de maand

Oussama Idrissi is vrijdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. De aanvaller van AZ was op basis van statistieken de best presterende speler in december. Feyenoord-middenvelder Orkun Kökcü heeft de prijs voor Speler van de Maand U21 in ontvangst genomen. 

De 23-jarige Idrissi won met AZ van PEC Zwolle (0-3) en Ajax (1-0), maar verloor een week later bij Sparta Rotterdam (3-0). Ondanks de nederlaag kan de Marokkaanse international terugkijken op een sterke maand.

Idrissi was de speler die voor het meest gevaar bij de Alkmaarders zorgde. Hij creëerde de meeste kansen uit open spel (7), nam het vaakst het doel van de tegenstander onder vuur (11 schoten) en liet andermaal zien dat hij tot de beste dribbelaars in de eredivisie behoort (11 geslaagde dribbels).

Zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde hij in Zwolle. Met twee doelpunten en een assist was de linksbuiten bij alle doelpunten betrokken. Voor Idrissi een persoonlijke mijlpaal: voor de tweede keer in zijn profcarrière en voor het eerst sinds 2016 was hij betrokken bij drie doelpunten in een eredivisiewedstrijd (toen namens FC Groningen tegen FC Utrecht).

Inmiddels staat de teller van de buitenspeler op 9 doelpunten en 2 assists. Met nog 16 speelrondes te gaan lijkt Idrissi zijn persoonlijk record van vorig seizoen (8 doelpunten en 6 assists in 32 wedstrijden) te verbreken.

Het is voor Idrissi en AZ de eerste Speler van de Maand-bokaal. Eerder werd teamgenoot Owen Wijndal twee keer tot Speler van de Maand U21 uitgeroepen (augustus en november). Idrissi wist in december onder meer keeper Timon Wellenreuther (Willem II) en Hakim Ziyech (Ajax) achter zich te houden. 


De prijs voor Speler van de Maand werd uitgereikt door FOX Sports-verslaggever Hans Kraay jr. Het interview met Idrissi is hier en in FOX Sports Vandaag te zien. 

ORKUN KÖKCÜ IS SPELER VAN DE MAAND U21

Orkun Kökcü is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand U21. De middenvelder verstuurde binnen het team van Dick Advocaat de meeste passes op de helft van de tegenstander (118). Daarnaast werd de 19-jarige jeugdexponent de derde Feyenoorder ooit die zijn eerste vijf eredivisiegoals allemaal in uitwedstrijden maakte, net als Bonaventure Kalou en Dirk Kuyt. Kökcü noteerde een passnauwkeurigheid van 88% en maakte zijn vijfde doelpunt in Stadion Galgenwaard. Met zijn prestaties wist hij onder meer Vitesse-verdediger Danilho Doekhi voor te blijven in het U21-klassement.


De prijs voor Speler van de Maand U21 is door FOX Sports-verslaggever Maarten van Os uitgereikt aan Kökcü. Het interview is vrijdagavond in FOX Sports Vandaag te zien.

AJAX HOFLEVERANCIER VOOR ELFTAL VAN DE MAAND

Ajax is met vijf spelers hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand. AZ volgt met twee spelers. Een bijzondere prestatie daarnaast voor Timon Wellenreuther, Jonas Svensson en Donny van de Beek: zij waren alle drie ook onderdeel van het Elftal van de Maand in november.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand:
Timon Wellenreuther (Willem II)
Jonas Svensson (AZ)
Joël Veltman (Ajax)
Danilho Doekhi (Vitesse)
Nicolás Tagliafico (Ajax)
Donny van de Beek (Ajax)
Mohamed Ihattaren (PSV)
Orkun Kökcü (Feyenoord)
Hakim Ziyech (Ajax)
Dusan Tadic (Ajax)
Oussama Idrissi (AZ).

De Speler van de Maand-verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met Opta Sports (official match data supplier) en FOX Sports. De scores worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. De prijs voor Speler van de Maand U21 wordt aan spelers uitgereikt die, bij aanvang van de competitie, 21 jaar of jonger zijn.

Dit artikel delen