Eredivisie

Overleg over gevolgen coronavirus voor competities betaald voetbal

Woensdagmiddag zijn de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de betaald voetbalorganisaties bij elkaar gekomen om de gevolgen van het coronavirus voor het betaald voetbal te bespreken. De belangrijkste conclusie: er wordt zolang mogelijk mét publiek gevoetbald. 

Dinsdag maakten de Brabantse veiligheidsregio’s bekend dat het betaald voetbal in Noord-Brabant is afgelast. Daarop volgde woensdag het besluit om ook een streep te zetten door al het amateurvoetbal in Noord-Brabant.

In Zeist werd woensdag gesproken over de mogelijke gevolgen voor alle andere wedstrijden. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

 • We volgen de overheid, want daar zitten deskundigen. Dit doen we ook op nadrukkelijk verzoek van de overheid. We begrijpen de maatschappelijke impact van het zelf nemen van ingrijpende beslissingen in deze situatie.

 • We willen zolang mogelijk wedstrijden met publiek laten spelen. Pas in het laatste stadium van de competitie, als echt niet meer geschoven kan worden, dan hanteren we dit noodmiddel. Dit heeft absoluut niet onze voorkeur.

 • Afgesproken is om in deze situatie zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken tussen KNVB, Eredivisie, Coöperatie Eerste Divisie en clubs en dat iedereen zich zo flexibel mogelijk probeert op te stellen. Het gaat tenslotte om een zeer uitzonderlijke situatie die niemand had voorzien.

Uiteraard staat de veiligheid en gezondheid bovenaan bij alle betrokkenen. Bepaalde maatregelen zullen echter ook organisatorische en financiële uitdagingen voor de voetbalwereld met zich meebrengen. Hierover blijven de partijen ook in gesprek.

Speelronde komend weekend

Dit betekent dat de zes wedstrijden in de Eredivisie komend weekend gewoon doorgaan én toegankelijk zijn voor fans, mits de veiligheidsregio's niet met een afwijkend advies komen een dezer dagen. Voor de geannuleerde wedstrijden Willem II - sc Heerenveen, PSV - FC Emmen en RKC Waalwijk - FC Groningen wordt samen met de betrokkenen naar een nieuwe datum gezocht. 

Advies voor bezoekers van voetbalwedstrijden

Tenslotte wordt alle bezoekers van voetbalwedstrijden het volgende geadviseerd:

 • Neem de adviezen van het RIVM goed in acht;

 • Volg de voorzorgsmaatregelen zoals:
  - Schud geen handen,
  - Was uw handen regelmatig met water en zeep, ook in het stadion,
  - Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog,
  - Gebruik papieren zakdoekjes.

Voor supporters met ziekteverschijnselen blijft het advies om sociale contacten te beperken en thuis te blijven.

Dit artikel delen