Eredivisie Awards

Wijndal Eredivisie Speler van de Maand Mei, Kudus is Speler U21

AZ-linksback Owen Wijndal is vrijdag uitgeroepen tot Speler van de Maand mei in de Eredivisie. Ajax-middenvelder Mohammed Kudus heeft de prijs voor beste speler onder 21 jaar in ontvangst genomen.

Owen Wijndal won in de laatste speelrondes in mei met AZ van RKC Waalwijk (1-3), Fortuna Sittard (1-0) en Heracles Almelo (5-0) en speelde gelijk tegen FC Groningen (0-0). De linksback blonk in deze wedstrijden uit met een gemiddelde passzuiverheid van 89%, negentien balcontacten in het zestienmetergebied van de tegenstander, één doelpunt en één assist. Daarnaast creëerde de 21-jarige Zaandammer tien kansen uit open spel, het hoogste aantal van alle eredivisiespelers in de maand mei.

De Alkmaarders sluiten het seizoen 2020/21 af met een derde plek, die recht geeft op een ticket voor de voorronde van de Europa League. Wijndal had een belangrijke aandeel in het team: samen met FC Groningen-verdediger Ko Itakura is hij de enige veldspeler die alle mogelijke minuten dit seizoen in de Eredivisie speelde (3060 minuten).

Voor Owen Wijndal is het zijn eerste Speler van de Maand-prijs. De speler, die in de voorselectie van het Nederlands elftal is opgenomen, won de afgelopen twee seizoenen al vier keer de prijs voor Speler U21 van de Maand.
In het Speler van de Maand-klassement bleef Wijndal onder meer Sergio Peña (FC Emmen) en Vangelis Pavlidis (Willem II) voor.

MOHAMMED KUDUS IS SPELER U21 VAN DE MAAND

Mohammed Kudus kan met Ajax eveneens terugkijken op een uitstekende maand. Door de overwinning op FC Emmen (4-0) werd de 35e landstitel veiliggesteld, terwijl er daarna gewonnen werd van Feyenoord (0-3), VVV-Venlo (3-1) en Vitesse (1-3). Kudus kwam in alle vier de wedstrijden in actie voor de Amsterdammers.

De 20-jarige Ghanees international scoorde in de laatste vier speelrondes twee keer, maar viel vooral op met zijn passes en dribbels. Zo was Kudus succesvol met al zijn acht ingezette dribbels en vond hij met liefst 92,4% van zijn 132 passes een medespeler, de hoogste passzuiverheid van alle spelers (met minstens zoveel passes).

Voor Kudus is het zijn eerste Speler U21 van de Maand-prijs. Hij volgt teamgenoot Jurriën Timber op, die de prijs in april in ontvangst nam.

Ajax hofleverancier in Elftal van de Maand

Ajax is met vier spelers hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Naast Kudus vormen Martínez, Timber en Stekelenburg het defensieve blok. AZ completeert de verdediging met de backs Wijndal en Svensson. Verder leveren Feyenoord (Kökçü), Heracles Almelo (Bakis) en drie clubs uit het rechterrijtje - Fortuna Sittard (Flemming), FC Emmen (Peña) en Willem II (Pavlidis) - elk één speler.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand mei: Maarten Stekelenburg (Ajax), Jonas Svensson (AZ), Jurriën Timber (Ajax), Lisandro Martínez (Ajax), Owen Wijndal (AZ), Zian Flemming (Fortuna Sittard), Sergio Peña (FC Emmen), Mohammed Kudus (Ajax), Orkun Kökçü (Feyenoord), Sinan Bakis (Heracles Almelo) en Vangelis Pavlidis (Willem II).

De scores voor Speler van de Maand worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Nieuw sinds januari is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, voor een deel meetellen in de verkiezing.

De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, hoofdsponsor van de Eredivisie.

Dit artikel delen