Eredivisie Awards

Peterson uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand

Kristoffer Peterson is uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de Maand. De 23-jarige linksbuiten van Heracles Almelo krijgt de prijs voor zijn uitstekende prestaties in september. PSV-verdediger Angeliño neemt de prijs voor Eredivisietalent van de Maand in ontvangst. De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met FOX Sports en Opta Sports.

Foto: Harry Broeze 

Kristoffer Peterson verkeert dit seizoen in bloedvorm. De kersverse Zweedse international voert met acht doelpunten de topscorerslijst van de Eredivisie aan. Daarnaast is de Heraclied een pure afmaker: in september eindigden vier van de vijf schoten op doel in een doelpunt. Verder gaf de linksbuiten één assist, waardoor hij betrokken was bij vijf van de elf doelpunten van Heracles.

Mede dankzij het goede spel van Peterson staat de Almelose ploeg na zeven speelrondes op een gedeelde tweede plaats. De aanvaller van Heracles Almelo heeft de bokaal ontvangen uit handen van FOX Sports-presentator Fresia Cousiño Arias. De Zweed wist in het klassement onder meer Jeroen Zoet, Hirving Lozano en Tim Matavz achter zich te houden.


Angeliño is Eredivisie Talent van de Maand

José Ángel Tasende, beter bekend als Angeliño, heeft de prijs voor Eredivisietalent van de Maand gewonnen. De 21-jarige linksback is na Steven Bergwijn (augustus) de tweede PSV-speler die de talentenprijs in ontvangst neemt. Angeliño is dit seizoen de verdediger met de meeste dribbels (25) en assists (3), terwijl hij ook in de top 3 staat qua ingezette tackles (22). Daarnaast gaf de Spanjaard in september de meeste succesvolle voorzetten uit open spel (6). Voor de talentenprijs komen alleen spelers in aanmerking die geboren zijn op of na 1 januari 1997.

PSV hofleverancier voor Elftal van de Maand

Naast de individuele prijzen, waar een bokaal aan verbonden is, wordt aan de hand van de spelersstatistieken ook het Eredivisie Elftal van de Maand uitgeroepen. Met vier spelers is de ploeg van Mark van Bommel hofleverancier. Het elftal van de maand bestaat uit keeper Zoet (PSV), verdedigers Rutten (VVV-Venlo), Botteghin (Feyenoord), Schwaab en Angeliño (beiden PSV), middenvelders Gudmundsson (AZ), Crowley (Willem II) en Bero (Vitesse) en aanvallers Lozano (PSV), Matavz (Vitesse) en Peterson (Heracles Almelo).

Ranglijst op basis van statistieken

De verkiezing Eredivisiespeler- en talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met FOX Sports en Opta Sports. Met de statistieken van Opta Sports, de officiële matchdata-leverancier van de Eredivisie, worden de scores van een speler berekend aan de hand van zes hoofdcategorieën (aanval, verdediging, schieten, passen, balbezit en keepen), waarna er per positie een wegingsfactor wordt toegepast om tot een uniforme lijst te komen. Om in aanmerking te komen voor een prijs moet een speler minstens twee derde van het totale aantal speelminuten op het veld hebben gestaan.

Vanavond (vrijdag) om 19.30 uur is op FOX Sports 1 te zien hoe Kristoffer Peterson de prijs voor Speler van de Maand in ontvangst neemt. De overhandiging aan Angeliño is zaterdag te zien in de Eretribune.

Dit artikel delen