Eredivisie

PSV draait wedstrijd om in laatste half uur en wint in Waalwijk

PSV heeft na lang worstelen de wedstrijd tegen RKC Waalwijk gewonnen. De Eindhovenaren hadden het meer dan een uur zeer lastig tegen de promovendus, maar wisten uiteindelijk toch met een verschil van twee goals te winnen: 1-3.

PSV had het bijna traditioneel moeilijk in Waalwijk. De voorgaande drie bezoekjes aan het Mandemakers-stadion gingen allemaal verloren en vorig jaar won RKC, dat toen nog uitkwam in de Keuken Kampioen Divisie, in het bekertoernooi met 3-2 in Eindhoven. De laatste competitiezege van PSV in Waalwijk dateerde van bijna 10 jaar geleden.

Drie dagen na de Europese uitwedstrijd op Cyprus tegen Apollon Limassol (0-4), waar PSV een plek in de groepsfase van de Europa League veiligstelde, speelde de ploeg van Van Bommel voor rust sloom, mat en zonder overtuiging. De beste kansen waren zelfs voor de thuisclub.

Darren Maatsen schoot de bal in de 25stee minuut in het zijnet, na miscommunicatie tussen de PSV'ers Olivier Boscagli en Erick Gutiérrez. Aan het einde van de eerste helft nam RKC alsnog de leiding. Op aangeven van debutant Stanley Elbers, gehuurd van PEC Zwolle, kon verdediger Melle Meulensteen de 1-0 intikken.

Elbers was kort na rust dicht bij verdubbeling van de voorsprong, maar zijn schot vloog voorlangs. Daarna nam PSV de wedstrijd stevig in handen. De ploeg van Van Bommel speelde met aanzienlijk meer beleving dan in de eerste 45 minuten en zette RKC vast op eigen helft. PSV kreeg bij de gelijkmaker in de 65ste minuut wel hulp van verdediger Paul Quasten van RKC, die een voorzet van Mohamed Ihattaren in eigen doel gleed.

Vlak daarvoor had Van Bommel de Griekse spits Kostas Mitroglou in het veld gebracht. Met hem kreeg PSV een sterk en balvast aanspeelpunt voorin. Timo Baumgartl schoot de Eindhovenaren een kwartier voor tijd op voorsprong, nadat Denzel Dumfries de bal uit een hoekschop van Ihattaren met het hoofd had klaargelegd voor de Duitse verdediger. Even later besliste Mitroglou de wedstrijd uit een snelle counter, met invaller Bruma in de rol van aangever.

De Eindhovenaren gaan de interlandperiode in met tien punten uit vier duels, evenveel als Ajax. Alleen Vitesse, dat vijf wedstrijden speelde en elf punten heeft, staat boven de twee voornaamste kampioenskandidaten. (FOX Sports/ANP)