Eredivisie

Publiek in voetbalstadions vooralsnog eenmalig

Het kabinet heeft besloten dat de landelijke pilot met toegangstests vooralsnog niet wordt verlengd. In het kader van deze pilot werd afgelopen weekend voor het eerst sinds eind september 2020 een hele speelronde in de Eredivisie met (beperkt) publiek afgewerkt. Dat is zonder problemen verlopen en de vraag was of deze pilot zou worden verlengd, nu de wijziging van de Wet publieke gezondheid langer op zich laat wachten dan de eerder geplande 1 mei.

In de Keuken Kampioen Divisie wordt alleen op 30 april in beperkte mate publiek ontvangen, maar dat stond eerder al gepland voor de pilot. Vooralsnog blijft het ook hierbij, net als in de Eredivisie. Dat betekent ook dat van de 36e speelronde twee wedstrijden zonder supporters moeten worden gespeeld omdat deze gepland staan voor 2 en 3 mei.

Veilig en verantwoord

Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo’n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op. Dat gold ook voor de drie Fieldlab experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand houden. Met de pilot mogen bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in. Deze toegangstests hebben als bijkomend voordeel voor de samenleving dat diegenen die besmet blijken te zijn, hierdoor vroegtijdig op de hoogte zijn en maatregelen kunnen nemen. De ervaringen met de benodigde CoronaCheck-app waren afgelopen weekend wisselend. Om in Nederland het aantal sociale evenementen die met een corona testbewijs heropend kunnen worden verder uit te breiden, leek een langere pilot ook wenselijk om zo meer ervaringen en data op te halen.

“Dit besluit is zeer teleurstellend. Alles is vorig weekend prima verlopen, net als in augustus en september, maar omdat de wetswijziging langer duurt vanwege redenen waar wij geen invloed op hebben, is er geen vervolg of continuïteit. In alle contacten van de KNVB, ECV en CED met ‘Den Haag’ werd steevast aangegeven dat het voetbal juist een deel van de oplossing was. Als de succesvol verlopen pilot (nota bene helemaal in lijn met de doelstellingen van stichting Open Nederland) op deze wijze niet wordt gecontinueerd, dan kunnen we helaas alleen maar constateren dat deze pilot slechts een losse flodder was. Niet uitlegbaar richting de clubs en fans, zeker niet die onvolledige speelronde 36 van de Keuken Kampioen Divisie. Als de wet, zoals nu wordt gezegd, pas in de tweede helft van mei ingaat, dan zijn de competities al afgelopen. Hopelijk komt het kabinet dus snel terug op dit besluit of wordt de wetswijziging alsnog met spoed doorgevoerd. Tot die tijd moeten we in de Eredivisie helaas weer voor lege stoelen spelen en datzelfde geldt na 30 april ook voor de Keuken Kampioen Divisie. We blijven in elk geval met het kabinet in gesprek om gezamenlijk naar een betere oplossing te zoeken”

Eric Gudde (KNVB)
Jan de Jong (Eredivisie CV)
Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie, CED)

Nog 4 speelrondes te gaan

Zowel in de Eredivisie als in de Keuken Kampioen Divisie zijn er nog vier speelrondes te gaan. Aansluitend vinden de play-offs plaats voor deelname aan de UEFA Europa Conference League (tweede kwalificatieronde) en voor promotie/degradatie. De KNVB had ook vier wedstrijden uit de Pure Energie Vrouwen Eredivisie aangemeld voor de mogelijk verlengde pilot.

Dit artikel delen