Eredivisie

Reactie betaald voetbal op persconferentie kabinet

Na een lange, donkere periode, heeft het kabinet vanavond een zonniger perspectief geschetst voor de komende maanden.

Met de laatste ontwikkelingen komen nieuwe kansen en mogelijkheden dichterbij. De coronavaccins blijken het gewenste effect te sorteren: kwetsbaren raken minder vaak besmet en de druk op de gezondheidszorg neemt af. Het aantal gevaccineerde Nederlanders neemt snel toe en volgens de GGD kan het tempo waarin dit gebeurt binnenkort nog verder worden opgeschroefd.

Er is al onderzocht hoe events met behulp van negatieve (snel)testuitslagen heropend kunnen worden. Het oordeel luidt positief en dit kan waarschijnlijk al op korte termijn worden gerealiseerd.

Het kabinet heeft plannen voor een coronapaspoort, dat meer vrijheden biedt voor personen die gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of onlangs corona hebben gehad en hierdoor immuun zijn.

En in het kader van de Fieldlabs, zijn er in het betaald voetbal twee experimenten gedaan met publiek in voetbalstadions. Het volledige onderzoek wordt binnenkort gepresenteerd, maar de allereerste resultaten klinken ook hoopgevend.

Laten we daarbij niet vergeten dat de bijna 130 wedstrijden die aan het begin van het seizoen met beperkt publiek zijn gespeeld uitstekend zijn verlopen. Dankzij alle protocollen en investeringen zijn er geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.

We onderhouden met het kabinet intensief contact over de terugkeer van het publiek in de stadions en alle kansen en mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen. Het kan ons ook niet snel genoeg gaan, mits uiteraard veilig en verantwoord voor alle betrokkenen. Niet alleen vinden wij niets mooier dan een spannende wedstrijd in een kolkend stadion, veel clubs schieten zonder publiek bovendien wekelijks dieper de rode cijfers in. Het afgelopen coronajaar hebben de clubs gezamenlijk al 200 miljoen euro ingeleverd. Betaald voetbal draait om het publiek, we kunnen en willen niet zonder.

Mooi dus dat er nu perspectief wordt geboden voor de komende maanden. Terrassen kunnen mogelijk op 31 maart weer open. Mensen kunnen dan in de buitenlucht en op 1,5 meter afstand van elkaar weer genieten. Dat is precies wat wij ons publiek ook te bieden hebben. Dan zijn we weer terug op het niveau waarop we het seizoen zijn gestart: plateau 6 (beperkt publiek in de stadions).

Er is dan ook nog heel veel om in de stadions van te genieten. Tot en met de laatste speelrondes staan er topwedstrijden gepland, bepalend voor de ontknoping van de competities. Hierna volgen de play-offs voor promotie/degradatie en voor Europees voetbal.

Op 18 april is de bekerfinale in De Kuip. Na een spannend KO-systeem staan twee cupfighters in de seizoensfinale. Normaal geven de supporters hun team én miljoenen kijkers thuis de ultieme voetbalbeleving. Wat hebben we dat gemist!

Geacht demissionair kabinet, laten we daarom met alle oplossingen in het achterhoofd samen kijken hoe we dit mogelijk kunnen maken.

Eredivisie CV
Keuken Kampioen Divisie
KNVB

Dit artikel delen