Eredivisie

Richtlijn uitstellen wedstrijden betaald voetbal vanwege corona

Corona blijft de maatschappij en ook het (betaald) voetbal ontwrichten. De KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en clubs doen er alles aan om de wedstrijden door te laten gaan. Maar wat zijn nu precies de richtlijnen om een wedstrijd vanwege coronabesmettingen in de selectie(s) uit te stellen?

Het voornaamste uitgangspunt is dat het uitspelen van de competitie niet in gevaar mag komen door het onnodig uitstellen van wedstrijden. Er zijn namelijk niet veel inhaalmogelijkheden. Wedstrijden moeten dus gespeeld worden zolang dat mogelijk is. De KNVB heeft de clubs daarom nadrukkelijk opgeroepen om de 1,5 meterregel in acht te houden (vooral in kleedkamers, bij de lunch, bij wedstrijdbesprekingen en in het vervoer). Het opvolgen van de basismaatregelen blijft cruciaal bij het voorkomen van uitbraken binnen het team. Verder blijft het advies om laagdrempelig te testen bij klachten. Het testen helpt om inzicht te krijgen en zo (verdere) besmettingen onderling te voorkomen.

Wanneer wordt een wedstrijd nu wel uitgesteld?

Er zijn twee redenen waarom een wedstrijd in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie kan worden uitgesteld.

  1. Een wedstrijd gaat in principe door als een club tenminste dertien spelers waarvan één keeper op de been kan brengen. Om dat te bepalen, dient een club 25 testen af te nemen (van spelers die op reguliere basis meetrainen met de selectie) en te overleggen aan de KNVB. Spelers die na onderling contact in quarantaine zitten en geblesseerde spelers worden niet meegerekend. Op basis van deze 25 testen beoordeelt de bondsarts van de KNVB de situatie. Het aantal van dertien spelers waarvan één keeper is een richtlijn die is overgenomen van de UEFA.
  2. Daarnaast kunnen clubs (ook kort voor een wedstrijd) worden getroffen door een medische ongecontroleerde uitbraak. In zo’n geval worden in zeer korte tijd steeds meer spelers positief getest. Bij een dergelijke snelle stijging van het aantal positief geteste spelers kan worden besloten om een wedstrijd uit te stellen om verdere besmettingen te voorkomen. De aantallen positief geteste spelers bij een ongecontroleerde uitbraak zijn arbitrair en ter beoordeling van de bondsarts van de KNVB.

In alle gevallen bepaalt het bestuur betaald voetbal of uitstel van een wedstrijd wordt verleend. Voor een volgende wedstrijd geldt dat, na contact tussen club- en bondsarts, wordt afgewogen of redelijkerwijs kan worden verwacht dat spelers voldoende zijn hersteld om een wedstrijd te spelen.

Dit artikel delen