Eredivisie Awards

Ruben van Bommel voor het eerst Johan Cruijff Talent van de Maand

De 19-jarige Ruben van Bommel heeft zijn eerste individuele prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, presteerde hij het beste in februari. Het levert de aanvaller van AZ zijn eerste Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op.

De negentienjarige zoon van oud-international Mark van Bommel en kleinzoon van oud-bondscoach Bert van Marwijk, kwam in februari vier wedstrijden in actie en scoorde twee doelpunten (beiden tegen Ajax). Daarvoor had Ruben van Bommel slechts drie schoten op doel voor nodig. Het was voor de aanvaller zijn eerste twee goals in één eredivisieduel tegen een tegenstander, die ook voor zijn vader Mark zijn favoriete tegenstander in de competitie was (6 goals in 19 ontmoetingen).

Slechts drie spelers scoorden op jongere leeftijd minstens twee keer in een eredivisieduel voor AZ (twee keer Myron Boadu, John Metgod en Adrie Hoogesteger). Daarnaast was Ruben van Bommel deze maand de AZ-speler met de meeste dribbels (9) en loste hij na Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans de meeste schoten namens de Alkmaarders (6). Van Bommel werd in de wedstrijd tegen Ajax door fans verkozen tot KPN Man of the Match.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Van Bommel bekijk je hier. Foto: Ed van de Pol.

Bedragen voor SV Meerssen en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor zijn voormalig amateurclub SV Meerssen. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van €5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation.

Ruben van Bommel bleef in de maandverkiezing onder meer teamgenoot Wouter Goes, Johan Bakayoko (PSV) en Oscar Fraulo (FC Utrecht) voor.

Ruben van Bommel was de uitblinker in de door AZ met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen