Eredivisie

Ruud Kok nieuwe voorzitter van de Eredivisie

Ruud Kok is de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Eredivisie, de voetbalorganisatie die de belangen behartigt van de achttien eredivisieclubs. De benoeming is voor een periode van drie jaar.

Unaniem verkozen
De RvC, bestaande uit Manfred Laros (algemeen directeur Sparta Rotterdam) en Thijs van Es (algemeen directeur FC Utrecht), had in juni een selectiecommissie samengesteld om een kandidaat voor te dragen als onafhankelijke voorzitter van de Eredivisie.

Na een zorgvuldig proces en gesprekken met meerdere kandidaten werd Ruud Kok uiteindelijk voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Op de Vergadering van Vennoten stonden de eredivisieclubs unaniem achter de keuze van de commissie. Ruud Kok is daardoor tot en met 2025 verkozen tot onafhankelijk voorzitter van de Eredivisie.

Governance
De RvC is verheugd met de aanstelling van Ruud Kok. Manfred Laros: “Ruud heeft bewezen expertise over governance binnen een organisatie, waaronder het functioneren van een Raad van Commissarissen ten opzichte van de directie én daarnaast de nodige ervaring als lid van meerdere Raden van Commissarissen of anderszins Toezicht. Voornoemde achtergrond, gecombineerd met zijn natuurlijke interesse in de bedrijfstak Betaald Voetbal, is voor de selectiecommissie, gezien de huidige vraagstukken en de gewenste ontwikkeling van en binnen de Eredivisie, reden om Ruud voor te dragen als voorzitter. De dagelijkse leiding van de Eredivisie blijft onveranderd in handen van Jan de Jong.

Ruud Kok
Ruud Kok werkte ruim zeventien jaar voor de Rijksoverheid alvorens hij in 1995 de overstap maakte naar PricewaterhouseCoopers. Daar groeide hij uit tot lid van het managementteam en was hij verantwoordelijk partner van de corporate governance bij PwC Nederland. In 2017 maakte Kok de overstap naar Nyenrode Business Universiteit, waar hij vijf jaar werkte als directeur Board & Governance Programs. Daarnaast heeft Kok in diverse commissies gezeten. Zo was hij ruim negen jaar bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (2008-2017) en voorzitter van de ‘Commissie Richtlijnen en Bestedingsplan Sportagenda’ (CRBS) bij NOC*NSF (2013-2017).

De RvC van de Eredivisie bestaat nu uit Ruud Kok, Manfred Laros en Thijs van Es. De directie van de Eredivisie CV is sinds 2020 in handen van Jan de Jong.

Dit artikel delen