Eredivisie Awards

Ryan Gravenberch verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand maart

Ryan Gravenberch is op basis van individuele spelersstatistieken en de stemmen van voetballiefhebbers verkozen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand maart. Na zijn prijzen voor de Eredivisie Speler van de Maand (maart 2021) én de Eredivisie Speler U21 van het Jaar (seizoen 2020-2021) is het voor Gravenberch zijn eersteuitverkiezing tot Johan Cruijff Talent van de Maand.

Doelpunt na 91 minuten en 30 seconden

De 19-jarige Amsterdammer won in maart met Ajax van RKC Waalwijk (3-2), SC Cambuur (2-3) en Feyenoord (3-2). In maart was de middenvelder goed voor twee assists, een passnauwkeurigheid van 89%, zestien balheroveringen en 25 gewonnen persoonlijke duels.

Meest in het oog springend was zijn doelpunt tegen SC Cambuur: na 91 minuten en 30 seconden schoot hij Ajax naar de overwinning, waardoor de Amsterdammers nog altijd lijstaanvoerder in de Eredivisie zijn. Het was - qua tijd - het laatste winnende doelpunt voor Ajax in de Eredivisie sinds de goal van Jairo Riedewald tegen Roda JC op 22 december 2013 (toen na 91 minuten en 32 seconden).

Cheques voor AVV Zeeburgia en Johan Cruyff Foundation

De Ajax-middenvelder ontving naast de maandprijs ook namens de VriendenLoterij twee cheques. Een cheque van € 2.500 voor zijn amateurclub AVV Zeeburgia, waar Gravenberch zijn eerste stappen als voetballer zette. Mike Kolf, Hoofd Jeugdopleidingen bij AVV Zeeburgia, nam de cheque voor de Amsterdamse amateurclub in ontvangst. Daarnaast een cheque van € 5.000 voor een project van de Johan Cruyff Foundation, waardoor er sportmaterialen aangeschaft kunnen worden voor kinderen met een lichamelijke beperking in de omgeving van Amsterdam.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen