Een terugkeer van het wandelvoetbal zit er voorlopig niet in. Vanwege het coronavirus zijn alle wedstrijden en trainingen voor de 60-plussers afgelast. Toch zitten de PSV OldStars niet stil. Via de virtuele sportkantine blijft het OldStars walking footballteam in beweging én contact met elkaar. Deze week nam een bijzondere gast deel aan de online training: PSV-speler Ryan Thomas.
Voor OldStars-deelnemer Wim is de virtuele sportkantine het hoogtepunt van de week. De 70-jarige Eindhovenaar houdt na een veertig jaar dienstverband bij de politie een posttraumatisch stresssyndroom over. Wim krijgt last van angsten en durft de straat niet meer op. Tot hij twee jaar geleden een advertentie van het OldStars team van PSV ziet. "Ik vind het nu zo leuk dat ik het niet meer kan missen. Ik heb soms hele nare gedachtes, maar op het voetbalveld ben ik ze allemaal kwijt", vertelt de Eindhovenaar.
Als de coronacrisis uitbreekt slaat de angst bij Wim weer toe. De PSV-supporter behoort tot de risicogroep en krijgt het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Wim is bang dat hij weer terugvalt in zijn eenzame en angstige periode. Maar gelukkig kwam de PSV Foundation vrij snel met een nieuw initiatief: de virtuele sportkantine. Wim: "De trainer heeft gezegd: we gaan sporten, maar dan via internet. Een geweldig idee."
De PSV OldStars loggen in op hun computer om te praten met hun teamgenoten en de trainer. Daarnaast krijgen ze van de trainer oefeningen om thuis in de tuin of woonkamer uit te voeren.
Afgelopen week werden Wim en zijn teamgenoten verrast door de deelname van profvoetballer Ryan Thomas. De 25-jarige middenvelder sloot aan bij het videogesprek en voerde samen met de trainer enkele oefeningen uit.
De Nieuw-Zeelander is te spreken over het initiatief. "Het is mooi dat we ze iets kunnen geven om naar uit te kijken elke week. Dat we ze op die manier kunnen helpen. Juist nu, in tijden dat ze binnen moeten blijven, is het belangrijk dat we laten zien dat we achter ze staan", aldus Ryan Thomas.
Ook voor OldStars-deelnemer Wim zijn de online trainingen een mooi alternatief. "Elke vrijdag zit ik te wachten tot het kwart voor tien wordt. Dan gaan we trainen en dat is zo leuk om te doen. Hier kijk ik gewoon de hele week naar uit. Het bevalt me zo goed, ik zou het niet meer willen missen."
De kracht van Ons Voetbal
De video maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks waarin wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Bekijk hier de eerdere video’s van PSV (Amputatievoetbal), Willem II (Football Memories), PEC Zwolle (PEC kicks ASS), ADO Den Haag (G-Storks), FC Twente (Supporter voor elkaar), sc Heerenveen (Begeleid werken), Feyenoord (Bijzondere wensen), Sparta Rotterdam (Banenmarsch), AZ (Blindentribune), FC Emmen (Oldstars), FC Groningen (Framevoetbal), FC Utrecht (Skybox WKZ I & II), FC Emmen (G-Voetbal) en Willem II (Gelukkigste werknemer).
De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.