Eredivisie Awards

Sam Lammers verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand april

Sam Lammers is donderdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De 27-jarige spits van FC Utrecht kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans.

Drie keer winst en één gelijkspel

FC Utrecht kan terugkijken op een prima maand. Door winst op PEC Zwolle (5-1), sc Heerenveen (2-3), Go Ahead Eagles (2-1) en een gelijkspel bij RKC Waalwijk (2-2) staan de Utrechters op de zevende plaats. Deelname aan de play-offs is veiliggesteld, maar ook plek vijf - dat recht geeft op de voorrondes UEFA Europa League - ligt nog altijd voor het grijpen.

Record 1984 verbroken

De 27-jarige Sam Lammers blijkt zonder twijfel het buitenkansje waar de Utrechtse club in januari op had gehoopt. De huurling van Rangers FC verkeert in blakende vorm en is al wekenlang trefzeker. De aanvaller kwam in april elke wedstrijd tot scoren (5 doelpunten, waardoor hij een stokoud record uit de boeken heeft geschoten (1984): hij is de speler van FC Utrecht ooit die in zeven opeenvolgende duels van de Domstedelingen heeft gescoord.

Belangrijke spil

Sinds zijn rentree op 14 januari was Lammers goed voor negen goals en drie assists in vijftien eredivisiewedstrijden. De spits vormt dan ook een belangrijke spil in het elftal van trainer Ron Jans. Zo is hij dit seizoen bij FC Utrecht de speler met de meeste doelpunten (9), doelpogingen (50), Expected Goals (7,9) en balcontacten in de vijandelijke zestien (89), ondanks dat hij in minder dan de helft van de duels in actie kwam (15). Daarnaast werd hij de afgelopen vier wedstrijden tweemaal uitverkozen tot KPN Man of the Match.

Voor Sam Lammers is het zijn eerste uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand. Door de uitrol van de Team of the Season-selecties komt er deze maand, net als in andere leagues, helaas geen kaart in het spel EA Sports FC 24.

In de maandverkiezing bleef hij nipt enkele PSV'ers voor, zoals Luuk de Jong, Malik Tillman en Johan Bakayoko.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Aletha Leidelmeijer. Het interview met Lammers bekijk je hier.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij

Dit artikel delen