Eredivisie

Samen voor gastvrij en veilig voetbal

Een nieuw seizoen Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie staat op het punt van beginnen. Het betaald voetbal trekt jaarlijks miljoenen voetballiefhebbers naar de stadions, die juichen, springen en zingen voor hun favoriete club. Een kleine groep komt echter naar het stadion om hun woede en frustraties op anderen te botvieren. De KNVB, Eredivisie CV, CED, clubs, spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, OM, politie, gemeentes, kabinet en ministeries werken intensief samen om dat probleem aan te pakken.

Gastvrij en veilig voetbal 2025

In de ‘Roadmap Gastvrij en Veilig Voetbal’ worden de onderdelen van de gezamenlijke aanpak in beeld gebracht en voor de komende seizoenen bijgehouden. Voetbal is een teamsport en dat geldt ook buiten de lijnen. Samen richten deze partijen zich op één doel: dat echte voetballiefhebbers op een gastvrije en veilige manier in de stadions kunnen genieten van deze prachtige sport en de relschoppers in beeld zijn, gepakt en gestraft worden.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid: “Voetbal verbindt miljoenen mensen. Ieder seizoen weer, ook het aankomende seizoen. Wat die miljoenen mensen ook verbindt, is hun afkeer tegen racisme en geweld. Hier is simpelweg geen plek voor: niet in de sport, niet in de samenleving. De stadions zijn onze plek voor saamhorigheid en genieten van voetbal. We zullen dat te allen tijde beschermen. Met onze inzet samen - met miljoenen supporters, clubs, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie - kunnen we deze kleine hufterige minderheid gericht weren en aanpakken!”

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB: “Samen met miljoenen voetballiefhebbers in Nederland heb ik heel veel zin in het nieuwe voetbalseizoen. Vorig seizoen genoten we van een spannende competitie, maar er was een kleine groep nep-supporters die het verpestte voor de rest. Die groep blijven we aanpakken, maar laat iedereen een voorbeeld nemen aan de overige 99%, die het gooien van voorwerpen, afsteken van vuurwerk en vervelende spreekkoren veroordeelt. Dit probleem gaan we samen te lijf. Daarin pakken alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid. Niet alleen door te straffen, maar juist ook door meer ruimte te bieden aan echte supporters. Ons doel is dat stadionbezoekers zich welkom en veilig voelen en zich alleen maar hoeven te bekommeren om het mooie spel, hun club en hun voetbalhelden.”

Jan de Jong, directeur Eredivisie CV: “Dit probleem van onwenselijk gedrag doet zich voor in vrijwel alle publieke ruimtes waar mensen samenkomen, op scholen, het uitgaansleven, het openbaar vervoer en ook het voetbal. Met z’n allen zijn we al jaren bezig om te proberen dit probleem in en rondom de stadions te tackelen. In de huidige integrale aanpak moet iedereen zijn verantwoordelijkheid pakken. Het voetbal doet dat, maar kan het niet alleen. Er ligt ook een belangrijke taak bij ouders, het onderwijs, de politie en de overheid. Alleen samen kunnen we iets veranderen.”

Marc Boele, algemeen directeur CED: “Laten we er samen voor zorgen dat de echte supporters en liefhebbers weer met plezier naar het stadion komen om te genieten van datgene waar alles om draait, de totale wedstrijdbeleving.”

Bert Punt, adviseur hoofdofficier voetbal en veiligheid Openbaar Ministerie: “Voetbal is de grootste sport in ons land. Het doel is om alle goedwillende supporters te laten genieten van gastvrij en veilig voetbal. Degenen die dat verstoren door zich in of rondom het stadion te misdragen, worden door het OM opgespoord en strafrechtelijk aangepakt.”

Frank Paauw, portefeuillehouder voetbal Nationale Politie: “Samen kunnen we ervoor zorgen dat komend seizoen alle stadions weer een plek zijn waar het veilig is en blijft. Daar is een stevige aanpak voor noodzakelijk.”

Paul Depla, burgemeester Breda: “Veel mensen kijken iedere week met spanning uit naar een mooie voetbalwedstrijd van hun favoriete club. In een stadion de club steunen is daarbij een geweldige ervaring. Zeker als je met je zoon of dochter op de tribune zit en kunt genieten van een spannende wedstrijd. Helaas verpesten sommigen dit mooie feest. Agressie, geweld, vuurwerk en discriminerende spreekkoren ontsieren te vaak de voetbalwedstrijden. Dit moet stoppen. Voetbal moet voor iedereen gastvrij, toegankelijk en veilig zijn. Dat lukt alleen als we als alle partners gezamenlijk opstaan tegen de hooligans die het voetbalfeest verzieken. En als krachtig team eensgezind laten zien dat zij niet langer welkom zijn in onze stadions.”

Matthijs Keuning, voorzitter Supporterscollectief Nederland: "Het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland het beleid gaan toespitsen op de grote meerderheid goedwillende supporters. We willen af van ongerichte maatregelen die alle supporters criminaliseren, zoals collectieve straffen en combiregelingen. Dit soort maatregelen zijn ineffectief en onnodig. In plaats daarvan moet het beleid zich richten op de overtreders. Ervaringen uit andere landen laten zien dat dit kan. Om het ook hier te laten slagen, is lef, vertrouwen en samenwerking nodig tussen clubs, gemeenten, politie, OM, KNVB én supporters. Supporters kunnen een belangrijke rol spelen door het goede voorbeeld te geven en samen te werken met clubs en gemeenten in de organisatie van de wedstrijd. Doel moet zijn dat iedereen op een normale manier naar de wedstrijd kan, zowel uit als thuis."

Dit artikel delen