Eredivisie

SC Cambuur degradeert na twee seizoenen naar de Keuken Kampioen Divisie

Met nog drie wedstrijden te gaan is SC Cambuur na twee seizoenen gedegradeerd uit de eredivisie. Na een 0-3 nederlaag in eigen huis tegen FC Utrecht is de zestiende plek, die recht geeft op de Keuken Kampioen Play-Offs, onbereikbaar geworden voor de formatie uit Leeuwarden.

Degradatie leek al onvermijdelijk

Het perspectief was voor aanvang van speelronde 31 al somber voor het team van trainer Sjors Ultee. Sinds het seizoen 2019-20 degraderen de onderste twee clubs rechtstreeks uit de eredivisie. De kans dat de huidige nummer achttien nog naar plek zestien of plek vijftien zou klimmen, was vooraf erg klein. Met nog vier speelrondes te gaan bedroeg de achterstand op Excelsior Rotterdam (16e) en FC Emmen (15e) liefst twaalf punten.

Alleen een huzarenstuk met vier overwinningen op rij en enkel verliespartijen van de concurrenten, had de Leeuwarders nog kunnen redden. SC Cambuur won dit seizoen echter nog maar vier keer en verloor maar liefst 22 keer, waardoor degradatie onvermijdelijk leek.

SC Cambuur verliest met 0-3 van FC Utrecht

Een wonder bleef uit in Leeuwarden. De elf spelers van SC Cambuur begonnen de wedstrijd, gesteund door de eigen fanatieke aanhang, vol goede moed. Maar in de 37e minuut ging het al mis voor de Leeuwarders. Een voorzet van Othmane Boussaid belandde op het hoofd van Sander van de Streek, die de bal keurig binnen knikte. Vier minuten later maakte Anastasios Douvikas zelfs de 0-2, waardoor het laatste sprankje hoop bij de Cambuur-fans verdwenen was.

Ondanks SC Cambuur vier keer wisselde na een uur voetballen, verdween de bal na 64 minuten op de stip voor FC Utrecht. Tasos Douvikas schoot zijn zestiende doelpunt van het seizoen binnen en bracht de stand op 0-3. De Griekse spits is door zijn twee doelpunten, samen met Sydney van Hooijdonk, gedeeld topscorer in de Eredivisie.

Door de verliespartij is degradatie voor SC Cambuur officieel een feit.