Eredivisie

sc Heerenveen wint met Wy tinke oan moarn Maatschappelijk Project Eredivisie

sc Heerenveen ontvangt 50.000 euro voor het beste ‘Maatschappelijk Project Eredivisie’ van Maatschappelijk Partner VriendenLoterij. De club uit Friesland krijgt het bedrag voor het project ‘Wy tinke oan moarn’ (wij denken aan morgen). FC Groningen wordt tweede met het project ‘Frame voetbal on tour’. Een eervolle derde plek gaat naar FC Twente voor het project ‘Passende vrijetijdsbesteding en sport’ met FC Twente. Vriendenloterij stelt ieder jaar een bedrag van in totaal 100.000 euro beschikbaar gesteld om de maatschappelijke impact van de clubs in de regio te vergroten.

sc Heerenveen wil het met project Wy tinke oan moarn kinderen tussen de 10 en 12 jaar (meer) leren laten lezen en letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. "De aanpak waarmee sc Heerenveen op veertig scholen jongeren gaat helpen met leren lezen en meer bewegen is bijzonder en uniek. Dit project heeft grote impact op de gehele provincie Friesland", aldus de jury.

FC Groningen en FC Twente maken top 3 compleet

FC Groningen biedt met ‘Frame voetbal on tour’ dé oplossing voor kinderen met een handicap om toch te kunnen voetballen in groepsverband door gebruik te maken van een speciaal loopframe. "Een prachtig initiatief waarbij zowel het sportieve als sociale aspect van voetbal samenkomen. Niet alleen maakt het voetbal beschikbaar voor kinderen met een handicap, het stimuleert ook de integratie en wederzijds begrip met leeftijdsgenoten zonder handicap."

Het project ‘Passende vrijetijdsbesteding en sport’ van FC Twente richt zich op kinderen met een niet verstandelijke beperking zoals ADHD, autisme of gedragsproblemen. Deze kinderen kunnen onder deskundige begeleiding meedoen aan reguliere sport en vrijetijdsbesteding in de Gemeente Hengelo en gewoon kind zijn. "Een fantastisch project waar sociale inclusie, sportiviteit en gelijkwaardigheid centraal staan!"

 

Oordeel door jury en publiek

Sinds 2019 reikt de Vriendenloterij een nieuwe jaarlijkse prijs uit: Maatschappelijk Project Eredivisie. Uit de inzendingen van de Eredivisieclubs worden de drie meest impactvolle projecten gekozen en beloond met een projectfinanciering van 50.000, 30.000 of 20.000 euro. Met deze prijs vergroot de VriendenLoterij samen met de Eredivisie CV de maatschappelijke impact en zichtbaarheid van de Eredivisieclubs in de regio. Een deskundige, onafhankelijke jury beoordeelde alle inzendingen van de Eredivisieclubs. Waarna er door het publiek is gestemd op de 9 geselecteerde projecten. Het oordeel van het publiek en de jury telt allebei voor de helft mee in het eindoordeel. De jury bestaat uit Humberto Tan (presentator), Aletha Leidelmeijer (presentatrice FOX Sports) en Daan Peters (managing director VriendenLoterij). De VriendenLoterij stelt het totaalbedrag van 100.000 euro beschikbaar.

Daan Peters (managing director VriendenLoterij): “Als partner van de Eredivisie zetten we ons graag samen met clubs in om maatschappelijke projecten in hun directe omgeving tot een succes te maken. Zo kunnen we met elkaar de maatschappij gezonder, vitaler, duurzamer én sterker maken.”

Dit artikel delen