Eredivisie

Sébastien Haller winnaar Willy van der Kuijlen-trofee 2021/22

Sébastien Haller is de winnaar van de Willy van der Kuijlen-trofee 2021/22. De Frans-Ivoriaanse spits maakte 21 competitietreffers voor Ajax en is daarmee topscorer van de Eredivisie. Haller volgt Georgios Giakoumakis op, die vorig jaar namens VVV-Venlo voor het eerst de topscorersprijs in ontvangst nam.

21 doelpunten


Sébastien Haller kwam dit eredivisieseizoen 31 keer in actie voor Ajax. In die wedstrijden schoot de Ajax-aanvaller 100 keer, waarvan 97 schoten binnen het zestienmetergebied waren. 42 van zijn 100 schoten waren op doel en daarvan mondden er 21 uit in een doelpunt. Het vaakst scoorde Haller met zijn rechtervoet (15), gevolgd door drie goals met links en drie kopdoelpunten. Twee doelpunten kwam tot stand vanaf de elfmeterstip.

De meeste goals vielen in de tweede helft (12 goals), waarin hij met name in het laatste kwartier van de wedstrijd succesvol was (5). Het minst werd er door Haller gescoord in het eerste kwartier van de wedstrijd (één keer). De assists kwamen grotendeels van Dušan Tadić (5), gevolgd door Steven Berghuis (3) en Antony (2).

Prijs wordt later uitgereikt

Haller scoorde dit seizoen 21 keer en bleef onder andere Loïs Openda (18), Vangelis Pavlidis (16) en Ricky van Wolfswinkel (16) in de topscorerslijst voor. Hij wint hierdoor de tweede Willy van der Kuijlen-trofee, die op een latere moment samen met de prijzen voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar wordt uitgereikt. Daarover volgt binnenkort meer informatie.

Eerbetoon

Vorig jaar besloot de Eredivisie CV om na het overlijden van all-time Eredivisie-topscorer Willy van der Kuijlen een officiële prijs naar het PSV-icoon te vernoemen. De trofee is een replica van het officiële Skiete Willy-standbeeld, dat sinds 2004 aan de oostzijde van het Philips Stadion staat. Georgios Giakoumakis won vorig jaar de eerste editie en ontving de prijs uit handen van Nelly en Mark van der Kuijlen, respectievelijk de weduwe en zoon van Mister PSV.

Dit artikel delen