Eredivisie

Nu zo snel mogelijk weer genieten van de sfeer van volle stadions

Vanavond werd bekend dat het kabinet de voetbalstadions definitief meeneemt in de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen: vanaf vrijdag 18 februari gelden er geen beperking meer voor het aantal te ontvangen toeschouwers.

Dat is heel mooi nieuws voor alle spelers, clubs, supporters en voetballiefhebbers. De spelers en de clubs hebben heel lang hun publiek moeten missen. Normaal ontvangen zij per week gemiddeld ruim 200.000 personen. De supporters moesten het maandenlang doen zonder hun wekelijkse of tweewekelijkse bezoek aan hun club. Dat was voor hen een flinke aderlating wetende dat de voetballiefhebber gemiddeld 11 uur per week besteedt aan activiteiten gerelateerd aan Nederlands betaald voetbal.

De laatste twee jaar moesten de stadions vaker leeg of grotendeels leeg blijven dan dat ze (volgens het oude) ‘normaal’ open mochten. In het huidige seizoen 2021/’22 zijn er slechts 124 van de bijna 500 wedstrijden gespeeld zonder een beperking van het aantal toeschouwers. Sinds half december waren bezoekers helemaal niet toegestaan en pas de afgelopen weken mocht 1/3 van de beschikbare zitplaatsen worden gebruikt. We mogen dus een mooie stap in de goede richting zetten, maar we zijn er nog niet helemaal. De stadions mogen weer vol, inclusief uitsupporters, maar bijvoorbeeld bij de poort moet het coronatoegangsbewijs (3G) nog steeds worden gecontroleerd. Waarschijnlijk wordt ook deze maatregel op korte termijn opgeheven.

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het coronavirus zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Maar dat we het bij eventuele oplopende besmettingscijfers anders moeten aanpakken dan afgelopen winter, zou hoe dan ook de insteek moeten zijn. Niet met één klap alle deuren dicht (laten) gooien, maar met een langetermijnvisie kijken naar hoe alles wél verantwoord open kan blijven. Daar blijven we de komende periode met het kabinet over in gesprek. Want na twee jaar corona in Nederland tonen zowel de onderzoeken als de geregistreerde cijfers uitvoerig aan dat dit veilig in de voetbalstadions kan.

Voor nu zijn we blij met de aangekondigde versoepelingen en gaan we zo snel mogelijk weer genieten van de sfeer van de volle stadions.

Marianne van Leeuwen, KNVB

Jan de Jong, Eredivisie CV

Marc Boele, Keuken Kampioen Divisie

Dit artikel delen