Komende week kom je in het Nederlandse betaald voetbal veelvuldig #stadionsvol tegen. Waar staat dit voor?
#stadionsvol is een initiatief van de clubs, supporters en overige partijen in het betaald voetbal en is een gezamenlijk statement. Het kabinet heeft namelijk besloten dat slechts 1/3 van de stadionbezetting is toegestaan maar voetballen voor lege of grotendeels lege tribunes is sfeerloos, onnodig en kost veel geld.
Dit is dus geen oplossing die weken- of maandenlang mag gaan duren. Met #stadionsvol-acties wil het voetbal in ‘Den Haag’ hoog op de agenda blijven staan zodat er wel een heldere einddatum komt, waarna kan worden opgebouwd naar volle(re) stadions.
Teken de petitie
Een belangrijk onderdeel van #stadionsvol is de petitie die het Supporterscollectief is gestart. Deze petitie wordt vrijdag 11 februari aan de politiek overhandigd, dus onderteken deze ook: www.stadionsvol.nl.
Andere uitingen komend speelweekend zijn bijvoorbeeld spelers met #stadionsvol-shirts, scheidsrechters met #stadionsvol-buttons, spandoeken van supportersverenigingen en social media posts van alle betrokken partijen.
Veilig en verantwoord
De argumenten waarom stadionbezoek veilig en verantwoord zijn, zijn inmiddels vaak genoemd. In de Nederlandse voetbalstadions zijn nooit coronabrandhaarden ontstaan. Dat blijkt uit informatie van de GGD en is ook logisch: niemand komt binnen zonder controle van het coronatoegangsbewijs en alle bezoekers zitten in de buitenlucht. Uit onderzoek blijkt dat er buiten nauwelijks besmettingen plaatsvinden. De eindconclusie van alle fieldlabs onderzoeken, waarbij ook wetenschappers en de overheid waren betrokken, luidde het afgelopen jaar: “Met specifieke voorwaarden en maatregelen zouden evenementen zelfs binnen de categorie ‘zorgelijk’ doorgang kunnen vinden met een hogere bezoekerscapaciteit, soms zelfs 100%.”