Eredivisie

Statement betaald voetbal over persconferentie kabinet

“Welkom, live vanuit een uitverkocht…”. Vijf woorden waardoor elke voetballiefhebber kippenvel op de armen krijgt. Maar ook vijf woorden die elke voetballiefhebber anderhalf jaar lang heeft moeten missen vanwege corona.

We komen van ver. Alle clubs en de gehele sector hebben al die tijd keihard moeten knokken. Er is verlies geleden. Er is veel geld geïnvesteerd in het coronaproof maken van de clubs. De competities zijn gestaakt. Er is gespeeld voor geheel lege tribunes en daarna voor ‘beperkt publiek’, waarbij toeschouwers werden omringd door lege stoeltjes. Er is door iedereen ook massaal getest op corona. Continue hebben we ons aangepast aan de nieuwe realiteit.

De supporters en sponsors zijn al die tijd loyaal gebleven, gedreven door clubliefde en de hoop op betere tijden. Met de overheid waren we het niet altijd eens, net als dat die niet altijd blij met het voetbal was. Maar we zijn op een prettige samenwerking uitgekomen die heeft geleid naar het moment waarop we nu zijn aangekomen.

100% bezetting weer mogelijk

Nadat tijdens de eerste speelrondes van dit seizoen nog tweederde van de stadionstoeltjes in gebruik genomen mocht worden, zitten we vanaf zaterdag 25 september weer ouderwets op 100% van het stadion. Eindelijk weer ‘een volle bak’, waarbij de spelers op het veld maximaal worden aangemoedigd door zoveel mogelijk supporters.

Fas Ajax - Vitesse Eredivisie


Is dat veilig? Ja, de Fieldlab onderzoeken hebben eerder al uitgewezen dat volle stadions veilig en verantwoord zijn. Iedere bezoeker is gevaccineerd, negatief getest of beschikt over antistoffen. Men zit in de buitenlucht en kan niet gaan zwerven over alle tribunes, waardoor het aantal contacten beperkt blijft. Dat bewijst de praktijk ook, er hebben zich tijdens de circa tweeduizend wedstrijden die de afgelopen anderhalf jaar zijn gespeeld geen coronabrandhaarden voorgedaan in de stadions.

Het betaald voetbal heeft zich opgesteld als een onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. We hebben veel wetenschappelijke inzichten verzameld die ook waardevol zijn voor de samenleving. We zijn ook nieuwe samenwerkingen aangegaan om gezamenlijk te kijken wat er wél mogelijk is, ondanks het virus. Hopelijk ligt de pandemie nu echt vooral achter ons en kunnen alle overgebleven sectoren ook zo snel mogelijk volledig van het slot.

Voor nu zijn we vooral blij en willen we iedereen veel plezier wensen met de maximale voetbalbeleving en alle betrokkenen bedanken voor hun hulp en geduld in de afgelopen periode.

Marianne van Leeuwen, KNVB
Jan de Jong, Eredivisie CV
Marc Boele, Keuken Kampioen Divisie

Dit artikel delen