Eredivisie

Statement Eredivisie CV over huidige status competitie

We maken momenteel een crisis door van een ongekende omvang. Iedereen wordt door het coronavirus geraakt. Gezondheidsrisico’s, beperkte bewegingsvrijheid, financiële schade en vooral heel veel onzekerheid. Voetbal is in deze tijd van ondergeschikt belang.

Het virus heeft, net als op alle andere branches in Nederland, een enorme impact op het voetbal. Op alle clubs, de spelers, de talloze werknemers, sponsoren en fans. Voetbalclubs leven, net als iedere andere onderneming, in onzekere tijden. De nood is hoog, maar te allen tijde worden de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM tot in detail gevolgd. Deze richtlijnen zijn vanaf het moment dat het coronavirus zijn intrede deed, leidend geweest voor de besluitvorming van de KNVB, de Coöperatie Eerste Divisie en de Eredivisie CV. 

Deze werkwijze blijft van kracht zolang het virus heerst. Gezondheid is van het grootste belang, dat kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken. Het beschermen van spelers, trainers, scheidsrechters en supporters staat op de eerste plaats. Zodra het vanwege maatregelen vanuit de Nederlandse overheid en het RIVM onmogelijk blijkt om de competities uit te spelen, gaan wij hier vanzelfsprekend in mee.

Zolang dit niet het geval is, onderzoeken wij, met de ingrijpende persoonlijke, financiële, personele en sportieve gevolgen voor ons voetbal in het achterhoofd, of er verantwoorde mogelijkheden zijn om de betaald voetbalcompetities uit te spelen.

Op dit moment werken we dan ook met twee scenario’s:

1. De competitie wordt – enkel en alleen dit als veilig wordt bestempeld door het RIVM – hervat en uitgespeeld. Hierbij is het streven dat alle competities in Europa uiterlijk 3 augustus zijn afgerond. Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni, of zoveel eerder als mogelijk, zal worden gestart met hervatting van de competities.

2. De competitie wordt definitief stopgezet. De consequenties worden hiervan in kaart gebracht. De KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie onderzoeken tevens op welke manieren de betaald voetbalclubs in Nederland ondersteund kunnen worden in deze problematiek.

Zoals gisteren met de clubs besproken, worden op dinsdag 7 april a.s. de beide scenario’s besproken met de betaald voetbalclubs, KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie.

Iedereen hunkert naar duidelijkheid. Van de vader die met zijn zoon naar de gezinstribune wil, de sponsor die haar club wil ondersteunen tot de fanatieke aanhang. Maar duidelijkheid is er nog niet, daar is tijd voor nodig. We weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wat we wel weten is dat we streven helderheid te scheppen voor zover mogelijk. Na 7 april verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven. Hierbij is ieders gezondheid het vertrekpunt, altijd en vooral nu.

Dit artikel delen