Eredivisie

Statement inzake grensoverschrijdend gedrag

De Eredivisie CV is geschokt door de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag bij Ajax. Een veilige (werk)omgeving is voor iedereen belangrijk: in het voetbal, maar ook daarbuiten. Wij wensen alle slachtoffers heel veel sterkte toe.

Maandagochtend is de directie van de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en KNVB bij elkaar gekomen, wat onder meer heeft geleid tot het volgende statement op de KNVB-website:

,,We zijn geschrokken van de berichtgeving bij Ajax en leven mee met de slachtoffers. Als sportbond zijn wij ons ervan bewust dat helaas ook in de sportwereld machtsrelaties een rol kunnen spelen op de werkvloer. Een veilige werkomgeving vinden wij heel belangrijk en is een onderwerp dat in het betaald voetbal al langer hoog op de agenda staat.

Voor betaald voetbal organisaties geldt sinds twee jaar het garanderen van een veilig sportklimaat als onderdeel van de licentie eisen. Daarin ligt voor iedere club ook een verplichting om een gecertificeerde vertrouwenscontactpersoon aan te stellen.

We zijn de licentie-eis nader aan het invullen samen met clubs. In januari heeft nog een overleg plaatsgevonden met de vertrouwenscontactpersonen van alle betaald voetbalclubs. We worden daarbij geholpen door gespecialiseerde bureaus.

De clubs hebben ook een meldplicht als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Vanuit een melding volgt een onafhankelijk onderzoek door het Instituut voor de Sportrechtspraak. Bij dat instituut zijn alle sportbonden aangesloten.

Tegen alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag willen we zeggen: meld je alsjeblieft, hoe moeilijk het ook is. Het kan anoniem, bij de vertrouwenscontactpersoon van je club, van de KNVB of bij het Centrum Veilige Sport.”

Veilig Sportklimaat

Meer informatie over een veilig sportklimaat lees je hier.

Dit artikel delen