Eredivisie Awards

Steven Berghuis uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand februari

Steven Berghuis is de Eredivisie Speler van de Maand. De Ajax-middenvelder heeft op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd in februari.

Amsterdamse opmars

Sinds de aanstelling van John Heitinga als hoofdtrainer van Ajax werd er in eredivisieverband geen punten meer verspeeld. In februari won Ajax als enige eredivisieclub alle vier de wedstrijden: zowel SC Cambuur (0-5), RKC Waalwijk (3-1), Sparta Rotterdam (4-0) als Vitesse (1-2) moesten het onderspit delven. De Amsterdammers klommen van de vierde plaats (eind januari) naar de tweede plaats in de Eredivisie.

Middenvelder Steven Berghuis speelde een belangrijke rol in de opmars van de regerend landskampioen. Alleen teamgenoot Dusan Tadic (6) was in de laatste vier speelronden bij meer doelpunten direct betrokken dan Steven Berghuis (4), waaronder twee doelpunten en twee assists. Verder gaf Berghuis in februari de meeste succesvolle passes in de aanvallende derde van het veld (95), stond hij in de top 3 van doelpogingen (23, waarvan 12 schoten en 11 gecreëerde kansen) en scoorde hij hoog op basis van Expected Assists (2,0). Ook werd Berghuis in de wedstrijd tegen SC Cambuur uitgeroepen tot KPN Man of the Match.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Berghuis is hier te bekijken

Recordhouder Eredivisie Speler van de Maand

Het is voor Steven Berghuis zijn derde uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand. Eerder werd de 43-voudig Oranje-international in september en december 2017 al uitgeroepen tot beste eredivisiespeler van de maand. Berghuis is met drie uitverkiezingen recordhouder in het zesjarig bestaan van de verkiezing. In het maandklassement wist Berghuis nipt Dusan Tadic en Johan Bakayoko achter zich te houden. Enkel Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh kwam dicht in de buurt van Berghuis, maar speelde te weinig (minstens 60% speelminuten) om in aanmerking te komen voor de prijs.

Naast een bokaal ontvangt Berghuis ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel FIFA 23.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen