Eredivisie Awards

Yukinari Sugawara is Johan Cruijff Talent van de Maand januari

Yukinari Sugawara is op basis van individuele spelersstatistieken en de stemmen van voetballiefhebbers verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand januari. Het is voor de 21-jarige Japanner zijn eerste maandprijs.

Sugawara is van origine rechtsback, maar wordt door AZ-trainer Pascal Jansen regelmatig ingezet als rechtsbuiten. Die keuze pakte in de eerste wedstrijd van het nieuwe voetbaljaar goed uit; in Sittard schoot de Japanner zijn team naar de overwinning (1-2). Een week later draafde Sugawara op als rechterverdediger en kwam tegen SC Cambuur niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0).

Zijn wisselende rol is terug te zien in de statistieken. Alleen Eli Dasa (Vitesse) gaf in januari meer geslaagde voorzetten uit open spel (6) dan Yukinari Sugawara (4). In verdedigend opzicht is hij in januari de AZ-speler met de meest geslaagde tackles (5) en balheroveringen (19). Het is voor Yukinari zijn eerste maandprijs ooit: in december werd zijn teamgenoot Jesper Karlsson nog uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand.

Cheques voor MVO-afdeling en Johan Cruyff Foundation

De AZ-speler ontving naast de maandprijs ook namens de VriendenLoterij twee cheques. Één cheque van € 2.500 voor maatschappelijke projecten van AZ en een cheque van € 5.000 voor een project van de Johan Cruyff Foundation. Met dit geldbedrag kunnen er sportmaterialen aangeschaft worden voor kinderen met een lichamelijke beperking uit de omgeving Alkmaar.

De prijs en cheques voor Johan Cruijff Talent van de Maand is uitgereikt door ESPN-verslaggever Hans Kraay jr. Het interview met ESPN is hier te bekijken. AZ-directeur Robert Eenhoorn nam de prijs voor de MVO-afdeling in ontvangst.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens een liveuitzending op ESPN.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen