Eredivisie Awards

Tjaronn Chery verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand mei

Tjaronn Chery is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De 35-jarige spelmaker van N.E.C. Nijmegen kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans.

Top seizoen

N.E.C. Nijmegen won in de maand mei met ruime cijfers van Excelsior Rotterdam (0-3) en Almere City (1-4) en verloor nipt van Feyenoord (2-3). Met een bekerfinale, een zesde plaats in de Eredivisie en een evenaring van het puntenrecord uit het seizoen 1971-1972 (53) hebben de Nijmegenaren de kroon gezet op een uitstekend jaar in de Eredivisie. Desondanks eindige het seizoen voor veel N.E.C.-supporters in een anticlimax: de Nijmeegse ploeg ging gisterenavond in de halve finale van de play-offs onderuit tegen Go Ahead Eagles (1-2). 

Vijf goals betrokken

De 35-jarige Tjaronn Chery kwam in de winterstop op huurbasis over van Maccabi Haifa en ontpopte zich in korte tijd tot een van de smaakmakers in de Eredivisie. Geen speler was in mei bij meer eredivisiegoals betrokken dan Chery (drie doelpunten en twee assists). Alleen Luuk de Jong (16) schoot vaker dan Chery (15), terwijl de vijfvoudig international van Suriname wel de meeste schoten op doel loste (7). Daarnaast was Chery een belangrijke teamgenoot met acht gecreëerde kansen en 31 passes richting het strafschopgebied. Zijn goede spel leverde hem de afgelopen drie wedstrijden tweemaal een uitverkiezing op tot KPN Man of the Match.

Eerste speler ooit van N.E.C. Nijmegen

Voor Tjaronn Chery is het zijn eerste uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand. In de maandverkiezing bleef hij onder meer Sem Steijn (FC Twente) en Steven Bergwijn (Ajax) voor. Daarnaast is de 35-jarige middenvelder de eerste speler ooit van N.E.C. Nijmegen die uitverkozen wordt tot Eredivisie Speler van de Maand: eerder wonnen Ali Akman (Augustus 2021) en Elayis Tavşan (Oktober 2021) de Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs. 

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij. 

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentatrice Aletha Leidelmeijer. Het interview met Chery bekijk je hier

Dit artikel delen