Eredivisie

Update twee jaar ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’

Vandaag is het twee jaar geleden dat ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ (OVIVI) van start ging, het gezamenlijke aanvalsplan van de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen waarmee discriminatie in het betaald en amateurvoetbal wordt bestreden. Het plan bestaat uit in totaal twintig nieuwe of aangescherpte maatregelen, die inmiddels bijna allemaal in werking zijn. Lees hier meer over deze maatregelen.

Lancering discriminatiemelderapp

Uiteraard was corona de afgelopen twee jaar van grote invloed op de ontwikkeling van veel onderdelen van het plan. Veel wedstrijden werden zonder publiek gespeeld, amateurcompetities werden stilgelegd of afgebroken en fysieke bijeenkomsten voor bijvoorbeeld cursussen waren niet toegestaan. Maar waar mogelijk zijn er zeker vorderingen gemaakt die de voetbalwereld beter in staat stelt om discriminatie te bestrijden.

Zo is een jaar geleden de DiscriminatieMelder geïntroduceerd, een app waarmee men rechtstreeks en eenvoudig melding kan maken van een incident in het betaald voetbal en amateurvoetbal. Sindsdien zijn er via dit kanaal in totaal 52 correcte meldingen binnengekomen: 47 voor het amateurvoetbal en 5 voor het betaald voetbal. In het amateurvoetbal zijn 25 meldingen hiervan tuchtrechtelijk in behandeling genomen en de rest is voornamelijk opgepakt door de verenigingsadviseurs van de KNVB, die contact opnamen met de betrokken verenigingen. Opvolging in het betaald voetbal kan als het om stadionbezoek gaat niet tuchtrechtelijk, een melding via de app gaat direct naar de veiligheidscoördinator in het betreffende stadion. Bij de terugkeer van volle stadions wordt hernieuwde aandacht gegeven aan de app.

Slimme technologie

Het bedrijfsleven is met een challenge opgeroepen om slimme technologieën aan te dragen in de strijd tegen kwetsende spreekkoren in stadions. Naar aanleiding hiervan ontwikkelen drie partijen hun producten verder en wordt later dit jaar met pilots gestart. De inzet van (slimme) technologie moet clubs ondersteunen in het (vroegtijdig) signaleren en het beter registreren van beeld en geluid van mogelijke racistische en/of discriminerende uitingen in voetbalstadions. Hierdoor wordt het mogelijk om (sneller) te handelen (live of retrospectief) wanneer supporters zich mogelijk schuldig maken aan racisme en/of discriminatie. Eerder is in het tuchtrecht de strafmaat voor discriminerende beledigingen verhoogd, een stadionverbod voor discriminatie opgehoogd naar maximaal 120 maanden en een speciaal aanklager actief.

OneLove campagne

In het oog sprong ook het campagne-onderdeel: OneLove. Hiermee werd gedurende het jaar door de betrokken partijen en personen via social media posts, statements en acties uitgesproken voor verbinding en daarmee tegen discriminatie. In het voetbal is de aanvoerder op elk niveau een rolmodel en op elk niveau hebben zij een OneLove-aanvoerdersband gedragen: Oranje (mannen, vrouwen, Futsal), Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Pure Energie Eredivisie Vrouwen en in elke categorie van het amateurvoetbal. Voor dit laatste hebben alle 2.900 verenigingen een aantal OneLove aanvoerdersbanden ontvangen.

Gesprekken spelers & onderzoek online discriminatie

Dit seizoen zijn er meerdere kleedkamers bezocht om te spreken over discriminatie en racisme. Om ervaringen te delen, maar zeker ook om met elkaar in gesprek te gaan over wat je kunt doen als individu en als team. Dit met als doel om handelingsperspectieven te vergroten. Deze kleedkamersessies worden ook de komende periode voortgezet.

OVIVI is twee jaar geleden van start gegaan gericht op alles wat op en rond het veld plaatsvindt. Hierbij was nog geen specifieke aandacht voor social media. In januari is een extern en onafhankelijk onderzoek gestart met als doel meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van discriminatie via sociale media, het in kaart brengen van mogelijke handelingsperspectieven en het formuleren van mogelijke aanbevelingen voor OVIVI. Het onderzoek is in eerste instantie gericht op het betaald voetbal en zal voor de zomer klaar zijn.

Dit artikel delen