Eredivisie

Uitgelicht: Almere City heeft zich goed herpakt

Almere City werd vooraf aan het Eredivisieseizoen nog gezien als gedoodverfde degradant. Maar na een hobbelige start van de jaargang (4 nederlagen en 14 tegendoelpunten), verloren de mannen van Alex Pastoor maar één van de daaropvolgende zes competitieduels en ze bleven zelfs ongeslagen in de laatste vier Eredivisiewedstrijden (2 zeges, 2 gelijke spelen). Tegen Sparta, een oud-werkgever van Pastoor, wil Almere die reeks voortzetten.

Thomas Robinet viert de 0-1 tegen FC Utrecht (30-09-2023)

Defensieve Ommekeer

Aan het begin van het competitieseizoen kreeg Almere City nog een hoop doelpunten tegen, na speelronde 4 hadden de Flevolanders per duel de meeste tegentreffers (3,5), de meeste schoten tegen (21,3), meeste schoten op doel tegen (9,8) en de meeste Expected Goals geïncasseerd (2,2). Maar na de interlandperiode van september zijn deze cijfers een stuk rooskleuriger voor de Almere-fan. Want sinds speelronde vijf kreeg Almere City 79 schoten tegen in zes Eredivisieduels (13,2 per wedstrijd), maar zes ploegen deden dit beter per duel in deze periode. En in deze periode staan ze ook zesde per duel qua schoten op doel tegen (4), doelpunten tegen (0,8) en Expected Goals geïncasseerd (1,3). De ploeg hield bovendien in vier van die laatste zes competitieduels de nul.

Almere City in de Eredivisie

Per duel Voor 16 september Na 16 september Verschil

Schot tegen

21,3

13,2

8,1

Schoten op doel tegen

9,8

4,0

5,8

Tegentreffers

3,5

0,8

2,7

Expected Goals tegen

2,5

1,3

1,2

FC Twente speler Manfred Ugalde en Almere City FC speler Peer Koopmeiners tijdens de wedstrijd Almere City FC - FC Twente (13-08-2023)

En Almere City doet dit niet door zich in te graven en te wachten op de tegenstander, ze verdedigen naar voren toe. Alleen het PSV van Peter Bosz heeft dit Eredivisieseizoen meer High Turnovers (117) dan Almere City, dat 106 keer de bal veroverde in de laatste veertig meter van het veld. Hierdoor startten alleen PSV (44,9 meter), Feyenoord (44,2 meter) en FC Twente (42,2 meter) hun aanvallen gemiddeld verder van hun eigen doel af dan Almere (42,1 meter).

Verdedigend Offensief

Door agressief naar voren te verdedigen houden de mannen van Alex Pastoor de tegenstander zo ver mogelijk weg van de goal en zelf proberen ze op die manier juist snel bij het doel van de tegenstander te zijn. Ze hadden al zeventien schoten uit die High Turnovers, alleen PSV schoot vaker na zo’n hoge balherovering (20). Hierdoor kwam 14,2 procent van hun schoten uit een verovering in de laatste veertig meter (17/120); Almere wist hier echter nog niet uit te scoren. Dat is namelijk de volgende stap voor Almere, slechts 32 van de 120 schoten van Almere City dit Eredivisieseizoen waren op doel, zowel het laagste absolute aantal als de laagste schotnauwkeurigheid (26,7%) van alle ploegen in de competitie.

Alex Pastoor tijdens Almere City - Go Ahead Eagles (28-10-2023)

Pastoor's Terugkeer

Met Sparta treft Alex Pastoor dit weekend één van zijn oude werkgevers. De 57-jarige trainer heeft er een rijk verleden, met onder andere het kampioenschap van de Eerste Divisie in 2015/16. Alleen Henk Fraser zat deze eeuw meer Eredivisie- of Eerste Divisie-wedstrijden op de bank als Spartatrainer (128) dan Alex Pastoor (105). Hij neemt het voor de derde keer op tegen de Kasteelheren, de enige twee officiële duels die de huidige Almere-trainer tegen Sparta coachte waren in de play-offs om promotie/degradatie in 2010 (2 keer gelijk met Excelsior).

Statistieken van Almere City FC 2023/24

Weet Almere City deze zondag goed resultaat te halen op Het Kasteel? Volg de wedstrijd Sparta Rotterdam - Almere City FC live op ESPN!

Wedstrijden

Dit artikel delen