Eredivisie

Uitgelicht: Dit gaan we missen aan Vitesse

In Arnhem voelden ze de bui al een tijdje hangen, maar vorige week werd het definitief: Vitesse is volgend seizoen niet meer actief in de Eredivisie. Na 35 onafgebroken seizoenen in de competitie komt er voorlopig een einde aan het voetbal op het hoogste niveau voor Vitesse. Na al die jaren zijn er een aantal dingen die tekenend waren voor de Arnhemmers.

Vitesse's Ononderbroken Eredivisie Geschiedenis

Vitesse speelt sinds 1989/90 onafgebroken in de Eredivisie, slechts vier ploegen spelen momenteel langer onafgebroken in de competitie. In hun eerste seizoen na hun laatste promotie eindigden de Arnhemmers direct als vierde in de Eredivisie, sindsdien eindigde geen promovendus meer zo hoog. Het beste seizoen voor Vitesse was 1997/98, toen ze als derde het seizoen afsloten. Jarenlang was Vitesse niet uit de subtop weg te denken. Het zorgde onder meer voor Europese wedstrijden tegen grootmachten Real Madrid in 1992 en Liverpool in 2002. Recenter in 2021/22 speelde Vitesse nog tegen Tottenham Hotspur en Roma.

Huidige ploegen die het langst onafgebroken in Eredivisie spelen

Team In Eredivisie sinds Seizoenen

Ajax

1956/57

68

Feyenoord

1956/57

68

PSV

1956/57

68

FC Utrecht

1970/71

54

Vitesse

1989/90

35

sc Heerenveen

1993/94

31

Vitesse’s Multiculturele Team

In al die jaren werd het elftal van Vitesse geregeld gekenmerkt door enkele opvallende talenten. Dit seizoen hebben ze bijvoorbeeld nog Haïtiaan Carlens Arcus en Algerijn Anis Hadj Moussa. In totaal speelden spelers van 64 verschillende nationaliteiten voor Vitesse, geen enkele andere eredivisieploeg heeft spelers uit zoveel verschillende landen gehad. En soms groeien dit soort spelers ook uit tot clubhelden. Zo is de Georgiër Guram Kashia met 244 eredivisieduels de speler met de meeste wedstrijden voor Vitesse in de competitie. Slechts vier andere ploegen in de eredivisiegeschiedenis hebben een buitenlander als speler met de meeste wedstrijden op het hoogste niveau, waaronder Almere City FC, waar Fransman Thomas Robinet net als Nederlanders Peer Koopmeiners en Rajiv van La Parra 29 Eredivisieduels voor heeft gespeeld.

Eredivisie: spelers met verschillende nationaliteiten

Team Verschillende nationaliteiten

Vitesse

64

Feyenoord

59

FC Twente

58

PSV

55

ADO Den Haag

55

Willem II

54

Vitesse’s Vrije Trap Legende

Maar ook enkele spelers uit Arnhem hebben indruk gemaakt in het geelzwart. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is Theo Janssen. De middenvelder maakte begin deze eeuw indruk met zijn goede trap. Geregeld scoorde hij dan ook uit een directe vrije trap. Goals uit vrije trappen zijn sowieso iets waar Vitesse goed in was. Met naast Janssen ook onder andere Pierre van Hooijdonk, Nicky Hofs en Lewis Baker die geregeld het net uit een standaardsituatie lieten bollen. Sinds 2000 scoorden alleen PSV en Ajax vaker uit directe vrije trappen in de Eredivisie.

Theo Janssen in actie tegen AZ

Eredivisie sinds 2000: Meeste goals uit directe vrije trap

Team Goals

PSV

63

Ajax

60

Vitesse

47

sc Heerenveen

44

Feyenoord

44

Gezien de financiën is het maar de vraag hoe snel we Vitesse weer terugzien in de Eredivisie. Voor nu is het vooral goed om terug te denken aan de hoogtepunten die de Arnhemmers hebben gekend.

Dit artikel delen