Eredivisie

Uitgelicht: Ervaren Utrecht treft debutant Go Ahead Eagles

Na zeges op respectievelijk N.E.C. en Sparta Rotterdam gaan Go Ahead Eagles en FC Utrecht in de Galgenwaard uitmaken wie zich de winnaar van de Europese Play-offs van de eredivisie 2023/24 mag noemen. Door de nieuwe opzet van de Play-offs zal de finale pas voor de tweede keer deze eeuw in één wedstrijd worden beslist (eerder ook in 2020/21).

Go Ahead Eagles jaagt op primeur

FC Utrecht is mede door de ervaring in de Europese Play-offs de favoriet, maar toch had het afgelopen donderdag tot de verlossende treffer van Victor Jensen behoorlijk wat moeite met Sparta Rotterdam. Go Ahead Eagles ging als laagst geklasseerde ploeg de Play-offs in (9e), maar versloeg de hoogst geklasseerde ploeg in de halve finale (N.E.C., 6e). De Deventenaren zijn daardoor de eerste ploeg die in het reguliere seizoen van de eredivisie als negende eindigde, maar toch de finale haalde sinds RKC Waalwijk in 2011/12. Sinds het huidige format van de Europese play-offs in 2009 werd ingevoerd, lukte het nog geen enkele ploeg die zo laag eindigde in het reguliere seizoen zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Het Go Ahead Eagles van René Hake, dat voor het eerst in de clubgeschiedenis in de finale van de Europese Play-offs staat, kan dus voor een primeur zorgen.

Spelers Go Ahead Eagles vieren goal tegen FC Utrecht (14-04-2024)

Nummers 9 in de Europese Play-offs

Team Seizoen Resultaat

FC Utrecht

2008/09

Uitgeschakeld in halve finale

Roda JC Kerkrade

2009/10

Uitgeschakeld in finale

RKC Waalwijk

2011/12

Uitgeschakeld in finale

sc Heerenveen

2016/17

Uitgeschakeld in halve finale

Go Ahead Eagles

2023/24

?

Specialisten in Europese Play-offs

Aan de andere kant is thuisploeg FC Utrecht een vaste waarde in de finale van de Europese Play-offs. De Domstedelingen stonden vaker op de drempel van toelating tot Europees voetbal (8 keer) dan elke ander team. Tel daarbij op dat het met Ron Jans een specialist in huis heeft. Na een ticket voor de Conference League Play-offs met FC Twente vorig seizoen en de kwalificatie voor de UEFA Cup Play-offs met FC Groningen in 2007, is Jans nog één eindzege verwijderd van de eretitel van meest succesvolle trainer ooit in de Europese Play-offs, iets wat hij nu nog moet delen met Dick Advocaat, Gertjan Verbeek en John van den Brom (ook allemaal 2 eindzeges).

Sam Lammers en spelers FC Utrecht vieren goal tegen Go Ahead Eagles (14-04-2024)

Finaleplaatsen in de Europese Play-offs

Team Aantal

FC Utrecht

8

Vitesse

7

FC Groningen

5

AZ, sc Heerenveen, N.E.C., FC Twente, Ajax

3

Eindzeges in de Europese Play-offs

Trainer Aantal

Ron Jans

2

Dick Advocaat

2

Gertjan Verbeek

2

John van den Brom

2

Volg zondag de finale live om 18:00 op ESPN!

Dit artikel delen