Eredivisie

Uitgelicht: De kansen van de vier clubs in de Europese Play-offs

Voor bijna alle Eredivisieclubs is de zomervakantie begonnen, maar niet iedereen zit al in het vliegtuig. FC Emmen speelt nog play-offs om lijfsbehoud, terwijl FC Twente, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en sc Heerenveen met elkaar gaan uitmaken wie er na de zomer Europees voetbal mag spelen.

Wie van deze clubs heeft de beste papieren?

In eerste instantie lijkt dat FC Twente te zijn. De Tukkers wonnen elk van hun laatste vier Eredivisieduels en eindigden mede daarom op een totaal van 64 punten. Als hoogstgeplaatste ploeg gaat Twente daarmee de play-offs in, maar of dat nou echt een voordeel is? In slechts vier van de laatste tien seizoenen wist de hoogst geëindigde ploeg uiteindelijk ook de play-offs te winnen. Geruststellend voor FC Twente is dat dit in de laatste twee seizoenen telkens wel gebeurde: Feyenoord in 2021 en AZ in 2022.

Sparta mag ook niet onderschat worden!

De Rotterdammers beleefden in de Eredivisie een wereldseizoen waarin ze precies de helft van de wedstrijden wisten te winnen (17/34) en op een zesde plek eindigden. Met 59 punten beleefde Sparta Rotterdam het beste Eredivisieseizoen voor de club sinds 1984/85, toen ze ook zoveel punten verzamelden (omgerekend naar driepuntensysteem). Het seizoen daarop mocht Sparta Europees voetbal spelen, vooralsnog voor de laatste keer in de clubgeschiedenis. Herhaalt de geschiedenis zich dit jaar?

Sparta-keepers in de Eredivisie

In de play-offs zal Sparta in ieder geval weer rekenen op Nick Olij. De doelman hield dit Eredivisieseizoen veertien keer zijn doel schoon, waarmee hij zich in een mooi rijtje voegde. Dat lukte namelijk slechts vier andere doelmannen namens Sparta in één Eredivisieseizoen.

Seizoen Keeper Clean Sheets

1958/59

Andries van Dijk

15

1966/67

Pim Doesburg

17

1968/69

Jan van Beveren

14

2022/23

Nick Olij

14

FC Utrecht heeft veel ervaring in de Play-Offs

De ploeg die het tegen Sparta mag opnemen in de halve finales van de Europese play-offs is FC Utrecht, dat gerust een play-off veteraan mag worden genoemd. De Domstedelingen deden vaker mee aan deze play-offs in de huidige opzet dan iedere andere club (10 keer) en wisten deze ook vaker te winnen dan iedere andere ploeg (4). Niet geheel verrassend is Utrecht-legende Mark van der Maarel dan ook de speler met de meeste wedstrijden in de Europese play-offs (21). Veel ervaring dus bij de Utrechters, die bovendien kunnen bogen op een goede balans tegen Sparta. Dit seizoen werden beide Eredivisieduels met de Spangenaren gewonnen, iets wat verder alleen Feyenoord en Ajax lukte.

Noppert de redder van sc Heereneen?

Tot slot doet sc Heerenveen mee als dark horse aan de play-offs om Europees voetbal. De Friezen kwalificeerden zich weliswaar als laatste voor deze nacompetitie, maar dat betekent niet dat ze bij voorbaat al mogen worden afgeschreven. Bij hen is namelijk Oranje-international Andries Noppert teruggekeerd, wat een fijne opsteker is. Met Noppert in het doel noteert sc Heerenveen namelijk beduidend betere cijfers dan zonder hem.

sc Heerenveen in de Eredivisie 2022/23

Met noppert Zonder Noppert

18

Wedstrijden

16

16

Tegengoals

34

0.9

Tegengoals per wedstrijd

2.1

1.7

Punten per wedstrijd

1.0

Dit artikel delen