Eredivisie

Uitgelicht: FC Twente knokt zich helemaal terug

Het was een succesvol Eredivisieweekend voor FC Twente. Zelf werd knap gewonnen van directe concurrent AZ en nummer twee Feyenoord verspeelde punten tegen N.E.C. Hierdoor is de jacht echt geopend en kijken de Tukkers enkel naar boven de komende tijd.

Ondanks een paar uitglijders is FC Twente bezig aan een meer dan prima seizoen. Ze verzamelden al 37 punten dit Eredivisieseizoen (W11, G4, V2), hun hoogste puntenaantal halverwege de Eredivisiejaargang sinds 2012/13 (37). Stel de Tukkers weten dit speelweekend te winnen van N.E.C., dan hebben ze pas voor de derde keer deze eeuw minstens veertig punten na achttien speelronden, na kampioensjaar 2009/10 (48) en 2012/13 (ook 40 punten).

Clubs met gepakte punten na een achterstand

FC Twente liet afgelopen zaterdag zien over een belangrijk wapen te beschikken: de comeback. Ze pakten deze competitiejaargang in vijf wedstrijden punten na een achterstand; tegen FC Utrecht, N.E.C. en Sparta werd gelijkgespeeld na een achterstand en van Excelsior en AZ werd zelfs gewonnen. Alleen Heracles Almelo (11) en Excelsior (10) pakten dit Eredivisieseizoen meer punten na een achterstand dan FC Twente (9), dat met N.E.C. een ploeg tegenkomt die ook wel van een comeback houdt met zes gepakte punten na een achterstand.

Team Punten

Heracles Almelo

11

Excelsior

10

FC Twente

9

N.E.C.

6

PSV

6

Spits komt op stoom

Vorig seizoen pakten de Tukkers in het gehele seizoen acht punten na een achterstand. In eerste instantie is het niet per se een goed tegen als je vaker terug moet komen van een achterstand (vorig seizoen in 12 duels op achterstand gekomen, dit seizoen in ‘al’ 7 duels), maar het is wel een kwaliteit als je dit weet om te draaien. Zo ook in het eerdere duel met N.E.C. dit competitieseizoen, toen ze in de 75e minuut nog 1-3 achterstonden en uiteindelijk 3-3 gelijkspeelden.

In die wedstrijd maakte FC Twente-spits Manfred Ugalde uiteindelijk de gelijkmaker in de 87e minuut. Na een wat moeilijk begin van het huidige seizoen, is de Costa Ricaan de laatste weken in uitstekende vorm. Hij was direct betrokken bij zeven goals in zijn laatste vier Eredivisieduels (4 doelpunten, 3 assists), meer dan iedere andere speler in de Eredivisie sinds december 2023.

13-01-2024 Manfred Ugalde viert zijn 2-1 tijdens de wedstrijd tussen Twente en AZ.

Op stoom in de laatste acht duels

Waar de spits in de eerste negen competitiewedstrijden dit seizoen maar één doelpunt maakte, scoorde hij in de laatste acht duels zes keer. Hij kwam in deze periode tot bijna twee keer zoveel schoten, ruim twee keer zoveel Expected Goals en ook zijn balcontacten in de vijandelijke zestien verdubbelden. Met een ontketende Manfred Ugalde heeft FC Twente de jacht op Feyenoord ingezet. Zaterdag wacht eerst N.E.C. als generale repetitie voor de directe ontmoeting met de Rotterdammers in speelronde 19.

Eerste 9 duels Laatste 8 duels

1

Doelpunten

6

2,4

Expected Goals

5,2

21

Schoten

40

9

Schoten op doel

14

35

Balcontacten in de 16

71

Dit artikel delen