Eredivisie

Uitgelicht: Feyenoord heeft met Wieffer al alternatief voor Zerrouki

Met FC Twente – Feyenoord staat dit weekend niet alleen de wedstrijd tussen twee ploegen uit de top van de Eredivisie op het programma, het is ook het duel tussen Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer. Lang leek Zerrouki het middenveld van Feyenoord een defensieve impuls te moeten gaan geven, maar toen Twente daar een stokje voor stak greep Wieffer zijn kans. En de middenvelder, nota bene uit de jeugd van FC Twente, laat zien een prima alternatief te zijn. Beiden kunnen zeer vergelijkbare statistieken overleggen dit seizoen.

Dat Feyenoord Ramiz Zerrouki graag aan de selectie had toegevoegd is zeer begrijpelijk als je kijkt naar zijn cijfers. Geen speler noteerde dit seizoen zoveel balheroveringen in de Eredivisie als de 24-jarige Algerijns international (151), die bovendien na Volendam-speler Brian Plat (35) de meeste geslaagde tackles maakte in de competitie (33).

Spelers met de meeste balveroveringen in de Eredivisie 2022/'23

Speler Balveroveringen

Ramiz Zerrouki 

151 

Lasse Schöne 

140 

Jordy Clasie 

138 

Thom Haye 

137 

Edson Álvarez 

137 

Ibrahim Sangaré 

136 

Milan van Ewijk 

130 

Armando Obispo 

129 

Dat Mats Wieffer niet in de buurt komt van deze totalen is niet gek, want de Feyenoorder was in de eerste seizoenshelft geblesseerd en heeft pas sinds de winterstop een basisplaats bij de Rotterdammers. Omgerekend per negentig minuten wint Mats Wieffer juist het vaakst balbezit van alle spelers met minimaal 270 speelminuten dit Eredivisieseizoen (11,2) en ook qua geslaagde tackles noteert Wieffer hogere cijfers (2,5 per 90 minuten) dan Zerrouki (1,9).

Spelers met de meeste balveroveringen per 90 minuten (min. 270 minuten) in de Eredivisie 2022/'23

Speler Balveroveringen Speelminuten

Mats Wieffer 

11.2 

362 

Edson Álvarez 

9.8 

1257 

Ibrahim Sangaré 

9.5 

1290 

Sean Klaiber 

9.1 

850 

Saïd Bakari 

8.7 

309 

Thom Haye

8.7 

1422 

Syb van Ottele 

8.6 

344 

Ramiz Zerrouki 

8.6 

1581 

Melle Meulensteen 

8.3 

1273 

Ook qua passing laten Zerrouki en Wieffer opvallend vergelijkbare cijfers zien. In het aantal passes per negentig minuten is het verschil miniem: de Twente-middenvelder gaf dit Eredivisieseizoen 67,2 passes per negentig minuten en de Feyenoorder 67,6. Wel is Zerrouki net iets nauwkeuriger in de passing en ook net iets meer naar voren gericht. Niet alleen ligt het aantal passes in het meest aanvallende derde van het veld iets hoger, ook het aantal gecreëerde kansen is iets hoger bij de Tukker. Zie onderstaande tabel voor een volledige vergelijking tussen de twee.

Het is wellicht nog iets te vroeg om te zeggen dat Feyenoord nu Wieffer het zo goed doet Zerrouki niet meer nodig heeft. Zerrouki laat al drie seizoenen in de Eredivisie zien zijn mannetje te kunnen staan, terwijl Wieffer pas sinds deze maand een vaste waarde is. Dat de 23-jarige Feyenoorder soms nog moeite heeft, blijkt uit de vele overtredingen die hij maakte (12, waarvan 8 tegen Ajax). Waar Wieffer misschien nog wel een streepje voor heeft, is zijn scorend vermogen. Wieffer lost meer schoten dan Zerrouki en vorig jaar sloot hij bij Excelsior zijn seizoen af met drie goals in zijn laatste zes wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Dat zijn meer goals dan Zerrouki in al zijn 81 Eredivisiewedstrijden maakte (2 goals). Zondag komen de twee elkaar om 12:15 uur tegen op het veld.

Dit artikel delen