Eredivisie

Uitgelicht: Wie is de club van Rotterdam?

Het is geen officiële eretitel maar dit jaar mag Rotterdam zich toch wel bestempelen als voetbalhoofdstad van Nederland. Niet alleen omdat Feyenoord kampioen is van de Eredivisie, maar ook Sparta en Excelsior spreken een aardig woordje mee. Excelsior zorgde afgelopen weekend voor veel spektakel door met 4-3 te winnen van N.E.C. en Sparta behoort sinds vorig seizoen tot de top zes van de Eredivisie. Komend weekend staat de eerste Rotterdamse derby van het seizoen op het programma met Sparta – Feyenoord.

Pre-match Sparta Rotterdam - Feyenoord (02-04-2023)

Sparta schiet historisch uit de startblokken

Na de knappe zesde plek van vorig seizoen en het vertrek van succestrainer Maurice Steijn is het maar de vraag of Sparta opnieuw zal gaan uitblinken dit seizoen. Het begin was alvast goed met een overwinning op PEC Zwolle in speelronde 1. Het was pas voor het eerst sinds 1987/88 dat de Spangenaren hun openingswedstrijd van het Eredivisieseizoen wisten te winnen. Een mooie opsteker voor nieuwbakken trainer Jeroen Rijsdijk die zelf de eerste coach werd die bij zijn eerste wedstrijd op de Spartaanse bank wist te winnen sinds Rob Baan in 1988. Slechts vier trainers wonnen in de historie de eerste twee Eredivisiewedstrijden met Sparta: Georg Keßler in 1970, Alexander Schwartz in 1971, Leo Steegman in 1972 en Joop Brand in 1980. Aan Rijsdijk de lastige taak om zich komend weekend bij dit rijtje te voegen. Dan zou het bovendien voor het eerst sinds 1971/72 zijn dat Sparta de eerste twee wedstrijden van een Eredivisieseizoen weet te winnen.

Tobias Lauritsen na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle uit Speelronde 1 2023/'24 (12-08-2023)

Winst op Feyenoord lang geleden voor de Spangenaren

Makkelijk zal het niet worden voor Sparta want Feyenoord won de laatste zes onderlinge ontmoetingen. De Kuipbewoners wisten in deze duels liefst vijftien doelpunten te maken terwijl Sparta maar één keer trefzeker was. Toch bleek vorige week dat Feyenoord niet zomaar over iedere tegenstander heen gaat lopen dit seizoen. De ploeg van Arne Slot bleef tegen Fortuna Sittard steken op een 0-0 waardoor ze na speelronde 1 de laagste geklasseerde Rotterdamse ploeg zijn op de ranglijst. Het was al lang geleden dat Sparta boven Feyenoord op de ranglijst te vinden was, in november 2019 na elf speelronden van het seizoen 2019/20 gebeurde dit voor het laatst, destijds kostte dat Jaap Stam de kop bij Feyenoord. Deze eeuw kwam het bovendien pas één keer voor dat Sparta de derby tegen Feyenoord inging als hogergeplaatste ploeg: in speelronde 3 van 2006/07. Toen won Feyenoord op Het Kasteel met 4-1. Hieronder een overzicht van de laatste zes Rotterdamse Derby's.

Datum Thuis Uitslag Uit

10-1-2021

Sparta

0-2

Feyenoord

19-5-2021

Feyenoord

2-0

Sparta

31-10-2021

Sparta

0-1

Feyenoord

6-2-2022

Feyenoord

4-0

Sparta

11-9-2022

Feyenoord

3-0

Sparta

2-4-2023

Sparta

1-3

Feyenoord

Feyenoord nog doelpuntloos in officiële duels

Dat het moeizaam gaat bij Feyenoord blijkt ook nog uit een andere veelzeggende statistiek. Naast dat de ploeg van Slot niet tot scoren kwam in speelronde 1, wist de ploeg ook het net niet te vinden in de Johan Cruijff Schaal en de laatste Eredivisiewedstrijd van vorig seizoen. Hierdoor loopt Feyenoord het risico om tegen de stadsgenoot tegen een negatieve primeur aan te lopen. Sinds de introductie van het betaalde voetbal in Nederland in 1954 bleef Feyenoord nog nooit doelpuntloos in vier officiële wedstrijden op rij.

Feyenoordspits Santiago Gimenez na het 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard

Het moment van Sparta?

Gezien de stijgende lijn die Sparta het laatste jaar heeft ingezet en de moeizame seizoenstart van Feyenoord is dit misschien wel het uitgelezen moment voor de eerste Spartaanse zege op de rivaal in de Eredivisie sinds 2017. De wedstrijd zou dan voor beide ploegen een bijzonder plekje in de geschiedenisboeken krijgen.

Dit artikel delen