Eredivisie

Uitgelicht: Finale Europese Playoffs

Met FC Twente en Sparta staan de nummers vijf en zes van afgelopen Eredivisieseizoen tegenover elkaar in de finale van de Europese Play-offs. Over twee wedstrijden gaan de clubs uitmaken wie het ticket voor de voorronde van de Conference League grijpt. Beide teams hebben reden om optimistisch te zijn.

Te beginnen met FC Twente

Dat elk van de laatste zes wedstrijden in de Eredivisie en play-offs wist te winnen. Slechts één keer deze eeuw zetten de Tukkers een langere zegereeks neer: zeven op rij in 2009. Het zegt veel over de goede vorm van Twente, dat ook nog eens makkelijk scoort. Al zeven duels op rij wist de ploeg minstens twee keer te scoren. De laatste langere dergelijke reeks van FC Twente? Negen duels op rij in 1994.

De Trainer met de meeste play-off zeges

En dan kan trainer Ron Jans ook nog eens een record vestigen. Hij staat inmiddels op negen zeges in de play-offs om Europees voetbal, waarmee hij recordhouder John van den Brom achterhaalde. Met een zege op Sparta wordt Jans de eerste trainer die de tien haalt en is hij dus in zijn eentje recordhouder.

Trainer Zeges

Ron Jans

9

John van den Brom

9

Mario Been

7

Dick Advocaat

6

Edward Sturing

6

Het wapen op de rechterflank

Verder heeft FC Twente de beschikking over Václav Cerny, die dit seizoen misschien wel het beste jaar uit zijn loopbaan doormaakt. De Tsjechische buitenspeler was alleen in 2023 al goed voor tien goals en elf assists voor FC Twente in alle competities, waarmee hij na AZ-speler Vangelis Pavlidis (22) bij de meeste clubdoelpunten betrokken was van alle Eredivisiespelers in die periode (21).

Is Sparta dan kansloos?

Natuurlijk niet. Sowieso zullen de Spangenaren gebrand zijn op een goed resultaat, omdat voor het eerst sinds 1985 Europees voetbal kan worden behaald. Geen van de huidige Sparta-spelers was toen al geboren, terwijl trainer Maurice Steijn op dat moment nog in de jeugdopleiding van ADO Den Haag speelde. Het is dus al even geleden dat Sparta Europees speelde, waarmee het verlangen groot zal zijn.

Bovendien heeft Sparta met Nick Olij een keeper in topvorm. Hij stopte in de penaltyreeks tegen FC Utrecht twee strafschoppen, maar laat al langere tijd zien een uitstekende doelman te zijn. Dit Eredivisieseizoen (inclusief play-offs) voorkwam hij op basis van Expected Goals op doel tegen ruim elf doelpunten (11,3 – 46,3 Expected Goals op doel tegen, 35 tegendoelpunten excl. eigen goals), meer dan iedere andere Eredivisiekeeper.

Dit artikel delen