Eredivisie

Uitgelicht: Go Ahead Eagles bezig aan unieke reeks en uitstekend seizoen

De Eredivisie wordt dit seizoen gekenmerkt door een brede middenmoot. Tussen de zesde en vijftiende plek in de Eredivisie zat lange tijd een gat dat met een paar overwinningen te overbruggen was. Go Ahead Eagles is één van de weinige ploegen buiten de huidige top-4 die vanaf vrijwel het begin van de competitie in het linkerrijtje van de Eredivisie is terug te vinden. De laatste weken loopt Go Ahead zelfs weg bij de achtervolgers en kan er misschien wel omhoog worden gekeken. De ploeg van René Hake doet oude tijden herleven in Deventer en heeft uitzicht op het beste seizoen in hele lange tijd.

Historische uitreeks zet Deventenaren op de kaart

Van de laatste vijf Eredivisieduels wist Go Ahead Eagles er drie te winnen en twee gelijk te spelen. In deze vijf speelronden pakten de Deventenaren evenveel punten als PSV en FC Utrecht en wist alleen Feyenoord nog meer punten te pakken (13). Opvallend genoeg kwamen de drie overwinningen van Go Ahead in deze reeks allemaal buitenshuis. Het was pas voor het eerst sinds april-mei 1995 dat de Eagles drie uitwedstrijden op rij wonnen in de Eredivisie, alleen in april-augustus 1966 won de ploeg nog vaker op rij buitenshuis op het hoogste niveau (7 keer). De huidige winstreeks is bovendien de eerste keer ooit dat Go Ahead drie keer op rij won zonder tegengoal buiten Deventer.

Victor Edvardsen viert goal tegen Heracles (07-10-2023)

Een recordbrekend seizoen in de maak

De resultaten van de laatste weken kwamen zeker niet uit het niets, want eigenlijk presteert Go Ahead Eagles al het hele seizoen goed. Waar er deze eeuw vooral tegen degradatie gestreden werd, hebben de manschappen van Hake nu al na 22 speelronden de voor veel degradatiekandidaten magische grens van 34 punten bereikt. In de clubgeschiedenis had Go Ahead in slechts vijf van de voorgaande 33 Eredivisieseizoenen zoveel punten na 22 wedstrijden (omgerekend naar het driepuntensysteem), de laatste keer dat dit lukte was in 1983/84 (35). Vorig seizoen kende Go Ahead Eagles met een elfde plek en veertig punten hun beste Eredivisieseizoen in 36 jaar. Er is nog maar één overwinning nodig om het aantal zeges van vorig seizoen te evenaren en maar zes punten om op minimaal hetzelfde puntenaantal uit te komen. Met nog twaalf speelronden lijkt dit een kwestie van tijd.

Een seizoen van doelgerichte aanvallen

Zowel voorin als achterin zijn er redenen aan te wijzen waarom Go Ahead Eagles zo goed presteert. Allereerst staat het vizier voorin op scherp. 134 van de 316 schoten van Go Ahead Eagles waren tussen de palen: alleen de traditionele top-3 had dit Eredivisieseizoen meer schoten op doel, terwijl alleen N.E.C. Go Ahead aftroeft qua schotnauwkeurigheid.

Schoten op doel

Team Schoten Schoten op doel

PSV

534

205

Feyenoord

461

174

Ajax

367

153

Go Ahead Eagles

316

134

N.E.C.

278

126

Sparta Rotterdam

297

121

AZ

310

112

FC Twente

370

107

Keeper presteert op topniveau

Tegelijkertijd is ook de defensie van de Eagles op orde, want alleen de huidige top-4 van de Eredivisie incasseerde minder doelpunten. Dit is mede te danken aan doelman Jeffrey de Lange, die van alle keepers met minstens vijf wedstrijden het op drie na beste reddingspercentage heeft, achter de doelmannen van AZ, PSV en FC Twente.

Jeffrey de Lange viert dat hij de 0 heeft gehouden tegen Sparta (22-10-2023)

Reddingspercentage

Speler Team Reddingen

Mathew Ryan

AZ

78,9%

Walter Benítez

PSV

77,8%

Lars Unnerstall

FC Twente

76,8%

Jeffrey de Lange

Go Ahead Eagles

74,8%

Vasilios Barkas

FC Utrecht

73,3%

Nick Olij

Sparta Rotterdam

71,3%

Nordin Bakker

Almere City FC

70,9%

Jasper Schendelaar

Pec Zwolle

69,9%

Cruciale punten op het spel in spannende speelronde

Met deze goede prestaties buitenshuis, een scherpe voorhoede en betrouwbare sluitpost kan het zondag zomaar een erg aantrekkelijke wedstrijd worden op bezoek bij FC Twente. Met in dezelfde speelronde ook een wedstrijd tussen nummer vier en vijf, AZ en Ajax, zijn er zeer belangrijke punten te winnen voor beide ploegen.

Volg zondag de Overijsselse Derby FC Twente - Go Ahead Eagles live om 14:30 op ESPN!

Dit artikel delen