Eredivisie

Uitgelicht Mats Seuntjens verlengt Carnaval in Waalwijk

Het Carnavalsweekend heeft RKC Waalwijk goed gedaan. Bij de aftrap van dat weekend op vrijdagavond 17 februari werd Fortuna Sittard in de inmiddels traditionele carnavalstenues verslagen (3-1), waarna in de afgelopen speelronde in Friesland met liefst 1-4 werd gewonnen van sc Heerenveen. De vraag is of de polonaise ook na het komende weekend kan worden voortgezet, want PSV komt zondagmiddag op bezoek in het Mandemakers Stadion.

Toch zal RKC de thuiswedstrijd met alle vertrouwen tegemoetzien. De Waalwijkers pakten namelijk dertien van de mogelijke vijftien punten in de laatste vijf thuiswedstrijden (W4, G1) en kunnen voor het eerst sinds 2014 een reeks neerzetten van zes ongeslagen thuisduels op het hoogste niveau. De tegenstander in die zesde wedstrijd destijds? Inderdaad: PSV. Het werd toen 2-0 voor de thuisploeg door twee doelpunten van Evander Sno, en momenteel staat de ploeg er een stuk florissanter voor (8e) dan op die speeldag in 2014 (17e). Alle ingrediënten voor RKC zijn dus aanwezig om PSV het vuur aan de schenen te leggen.

De goede vorm van RKC kan niet los gezien worden van de komst van Mats Seuntjens, afgelopen januari. Sindsdien gaf geen speler zoveel assists in de Eredivisie als Seuntjens (6), die zondag bovendien zijn 250e Eredivisieduel kan gaan spelen. Een mooie mijlpaal voor Seuntjens, die in het duel met Heerenveen de derde RKC'er deze eeuw werd met drie assists in een Eredivisieduel, na Jasar Takak in september 2004 (3 tegen NAC Breda) en Mitchell Schet in mei 2012 (4 tegen Roda JC). Zijn overige drie assists in de competitie in 2023 brengen hem dus bovenaan de lijst van assistgevers dit kalenderjaar

Spelers met de meeste assist in 2023

Speler Assists

Mats Seuntjens

6

Dusan Tadic

5

Carel Eiting

4

Jens Odgaard

4

Yukinari Sugawara

4

Door de feestelijke sfeer in Waalwijk is het ‘Wij gaan Europa in’ al van de tribunes komen rollen. En dat is helemaal niet gek, want in elk van de laatste zes Eredivisieseizoenen mocht de nummer acht van de ranglijst, mede dankzij de resultaten in de KNVB Beker, deelnemen aan de play-offs om Europees voetbal. Zelf plaatste RKC zich in 2011/12 voor het laatst voor ‘het toetje’, toen haalde het direct de finale. In 2000 en 2001 ging RKC daadwerkelijk Europa in, met tweeluiken tegen Bradford City (2000) en 1860 München (2001) in de Intertoto Cup. Zo ver zal Joseph Oosting vast nog niet willen kijken, maar hij zal zondag ongetwijfeld wederom in het feestgedruis onderdompelen als de ‘veilige grens’ van 34 punten met een overwinning op PSV wordt geslecht.

Wedstrijden

Dit artikel delen