Eredivisie

Uitgelicht: N.E.C. in topvorm op jacht naar records

Het was een drukke transferwinter voor N.E.C., dat onder meer Magnus Mattsson, Elayis Tavsan en Sai van Wermeskerken kwijtraakte, maar wel enkele nieuwe krachten mocht verwelkomen in Tjaronn Chery, Sylla Sow en Yvandro Borges Sanches. Veel transfernieuws dus, waardoor onderbelicht is gebleven hoe goed de Nijmegenaren de laatste maanden bezig zijn.

De beste ploeg sinds 6 december 2023

N.E.C. kan gerust een ploeg in bloedvorm worden genoemd. Het verloor geen van de laatste zeven Eredivisieduels, waarin liefst zeventien punten werden verzameld. Sinds een midweekse speelronde begin december pakte geen club meer punten in de Eredivisie dan de formatie van Rogier Meijer (17, net als Ajax). Al moet worden aangetekend dat N.E.C. en Ajax een wedstrijd meer speelden dan bijvoorbeeld PSV en Feyenoord, die in deze periode net zo weinig verliespunten hadden.

# Club Duels Doelsaldo Pts

1

N.E.C.

7

9

17

2

Ajax

7

8

17

3

PSV

6

10

14

4

Feyenoord

6

8

14

5

FC Twente

6

5

11

Hoe dan ook is N.E.C. aan een geweldige reeks bezig, waarmee ze zich kunnen meten met titelkandidaten. Van de laatste dertien Eredivisieduels werd er slechts één verloren (een nipte 1-2 nederlaag tegen Ajax in het Goffertstadion op 3 december). Mede daardoor komen enkele mooie records in zich voor de Nijmegenaren.

Zo kan N.E.C. de beste uitreeks van de club in de 21e eeuw evenaren als het dit weekend bij RKC wint of gelijkspeelt. Het verloor geen van de laatste zes uitwedstrijden in de Eredivisie, en dat lukte deze eeuw slechts één keer in zeven uitwedstrijden achter elkaar (in februari – september 2008). Daarnaast scoorde N.E.C. in elk van de laatste vijftien Eredivisieduels minstens één keer, de gedeeld langste reeks ooit voor de Nijmegenaren op het hoogste niveau (ook 15 in 2012). Bij een treffer tegen RKC wordt dus een nieuw clubrecord gevestigd.

Deze goede reeks werd mede mogelijk gemaakt door de spectaculaire entree van Tjaronn Chery. De Surinaams international speelde een aantal jaar in het buitenland en is inmiddels 35 jaar oud, maar de sleet zit er duidelijk nog lang niet op. Chery kwam in zijn eerste twee Eredivisieduels voor N.E.C. telkens tot scoren en kan zich dit weekend in een heel bijzonder rijtje voegen. Het lukte in de clubgeschiedenis slechts twee N.E.C.’ers om in hun eerste drie Eredivisieduels voor de club te scoren: Georgi Hristov in 2000 en Romano Denneboom in 2004 (allebei 3 duels).

Dit artikel delen