Eredivisie

Uitgelicht: omgedraaide rollen in de eerste Klassieker van 2023?

Feyenoord – Ajax: De Klassieker. De laatste jaren was deze wedstrijd prooi voor de Amsterdammers, maar in de editie van januari 2023 lijken de Rotterdammers voor het eerst in tijden de favoriet. Wat vertellen de statistieken?

Zoals bekend won Ajax de laatste paar edities van de Klassieker. Vijf op rij, om precies te zijn, de langste reeks ooit voor één van beide ploegen in onderlinge ontmoetingen. Feyenoord kwam in vier van die vijf wedstrijden zelfs niet tot scoren. Het zijn geen cijfers waar het Legioen blij van zal worden, maar het vooruitzicht voor de Klassieker van 2023 is een stuk rooskleuriger dan de geschiedenis doet vermoeden.

Zo gaat Feyenoord De Klassieker in als koploper van de Eredivisie, iets dat al niet meer was gebeurd sinds het Rotterdamse kampioensjaar 2016/17. Bovendien geniet Feyenoord van een vrij comfortabele voorsprong op de aartsrivaal, die vijf punten minder heeft. Dat is al de grootste voorsprong op Ajax sinds maart 2017 (toen 6), en kan met een overwinning zelfs worden uitgebreid. De laatste keer dat Feyenoord minstens acht punten meer had dan Ajax in de competitie was aan het einde van het seizoen 2005/06 (toen 11).

Bovendien kan rustig worden gesteld dat Ajax een matige periode doormaakt. De regerend landskampioen wist geen van de laatste vijf eredivisieduels te winnen, de gedeeld slechtste reeks voor Ajax deze eeuw. De laatste keer dat ze zes competitiewedstrijden op rij niet winnend afsloten was tussen november 1998 en februari 1999, tijdens deze reeks moest Morten Olsen het veld ruimen als trainer van Ajax.

Nog een hoopvolle statistiek voor Feyenoord: de ploeg slaagt er goed in om hoog op het veld druk te zetten. In de Eredivisie is er geen ploeg die de bal zo vaak veroverde in het meest aanvallende derde van het veld als Feyenoord (125 keer). Sterker nog, in de grootste tien Europese competities was er slechts één ploeg die dit vaker deed dan het team van Arne Slot.

Balheroveringen in aanvallende derde | Grootste 10 competities in 2022/23

# Team Balveroveringen in aanvallende derde

1

Cercle Brugge

137

2

Feyenoord

125

3

Manchester City

121

4

Rangers

121

5

Athletic Club

117

6

FC Porto

116

7

Lyon

115

8

Benfica

115

9

KAA Gent

111

10

Celtic

107

11

Leeds United

107

Toch zijn er bij Ajax genoeg spelers om op te letten. Bijvoorbeeld Steven Berghuis, die als vierde speler ooit voor zowel Ajax als Feyenoord kan scoren in De Klassieker in de Kuip (na Henk Groot, Johan Cruijff en Ruud Geels). En speelt Dusan Tadic tegen één van zijn favoriete tegenstanders: geen speler deze eeuw was bij zoveel Eredivisiegoals tegen Feyenoord betrokken als Tadic (15 – 7 treffers en 8 assists).

Dit artikel delen