Eredivisie

Uitgelicht: RKC Waalwijk op koers voor play-offs

Komende zondag speelt RKC Waalwijk de laatste thuiswedstrijd van het Eredivisieseizoen. Althans, van het reguliere seizoen. De Waalwijkers zijn nog volop in de race voor de play-offs om Europees voetbal en hopen het seizoen dus met een paar weken te verlengen. Een blik op het memorabele seizoen van RKC.

Sterk in eigen huis

Na 32 speelronden staat RKC momenteel op een knap aantal van 41 punten, wat al meer is dan de club vorig seizoen behaalde (38). Sterker nog: in de laatste negen seizoenen op het hoogste niveau wist RKC slechts één keer meer punten te pakken dan in de huidige jaargang (45 punten in 2011/12). Een groot deel van dat succes heeft RKC te danken aan de prestaties in eigen huis. Van het eigen Mandemakers Stadion is een vrijwel onneembare vesting gemaakt: daar pakte de ploeg van Joseph Oosting liefst dertig punten, waarmee ze op de zesde beste thuisploeg van dit Eredivisieseizoen zijn.

RKC-speler Michiel Kramer scoort de 2-1 en viert het doelpunt tijdens de wedstrijd RKC - Groningen op 15-04-2023.

Hoofdrol voor Michiel Kramer

Een hoofdrolspeler van de Waalwijkers dit seizoen is Michiel Kramer, die laat zien absoluut nog niet versleten te zijn. Hij was dit seizoen goed voor de nodige goals en assists, waarvan hij een groot deel noteerde in wedstrijden voor eigen publiek. In de hele Eredivisie waren slechts vier spelers dit seizoen betrokken bij meer goals in thuisduels dan Michiel Kramer. De RKC-fans zagen hun spits in eigen stadion liefst tien goals maken en vier assists noteren dit seizoen.

Speler Goals + assists Goals Assists

Václav Cerny

17

9

8

Xavi Simons

16

10

6

Vito van Crooij

15

9

6

Dusan Tadic

15

6

9

Michiel Kramer

14

10

4

Ook Seuntjens van grote waarde

Verder blijkt ook de komst van Mats Seuntjens een regelrechte voltreffer te zijn geweest. De aanvallende middenvelder kwam in de winter over van Fortuna Sittard en bewees vrijwel direct zijn waarde voor RKC. Hij gaf acht assists, waarmee hij zich na de winterstop tot de beste aangevers van de Eredivisie mag rekenen.

Assists na de winterstop 2022/'23

Speler Team assists

Dusan Tadic

Ajax

9

Mats Seuntjens

RKC Waalwijk

8

Václav Cerny

FC Twente

8

Carel Eiting

FC Volendam

7

Drie spelers

6

Volgende wedstrijd

FC Twente mag zijn borst dus nat maken. De Tukkers, vanaf komend seizoen de werkgever van RKC-trainer Joseph Oosting, komen zondag op bezoek in het Mandemakers Stadion, en zullen daar niet zomaar winnen. RKC speelt namelijk nog volop mee voor een play-off ticket, waarvoor een achterstand van één punt goedgemaakt moet worden op sc Heerenveen.

Volgens de voorspellende modellen van Opta heeft RKC een kans van 45,2 procent om de achtste plaats, en daarmee een play-off ticket, veilig te stellen. Om dat te bewerkstelligen is een zege op FC Twente een goed begin.

Dit artikel delen