Eredivisie

UItgelicht: Sem Steijn serieuze kanshebber voor topscorerstitel

Wie naar de topscorerslijst van de Eredivisie kijkt ziet momenteel geen spits bovenaan staan, maar een middenvelder. Sem Steijn is dit seizoen uit de startblokken geschoten en staat na zes speelronden op zes doelpunten. De goaltjesdief van FC Twente was vorig seizoen al de meest scorende middenvelder in de Eredivisie met zeventien goals, waarmee hij vijfde eindigde in de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee. Kan hij daar dit seizoen nog een schepje bovenop doen? 

Het is pas de vijfde keer dat een speler van FC Twente in zijn eerste zes wedstrijden van een eredivisieseizoen minimaal zes goals maakt. In twee van deze gevallen was het Dick van Dijk die dit deed. Van Dijk is nog altijd de enige speler die namens FC Twente topscorer werd in de Eredivisie, in 1968/69 toen hij met dertig doelpunten eindigde. 

Speler Seizoen Goals 7 duels Totaal goals

Dick van Dijk

1967/68

7

22

Dick van Dijk

1968/69

6

30

Marc Janko

2011/12

7

10

Enes Ünal

2016/17

6

18

Sem Steijn

2024/25

6

?

Sem Steijn was in zijn laatste twee Eredivisieduels telkens twee keer trefzeker, slechts twee keer lukte het een speler om dit drie wedstrijden te doen in de competitie voor FC Twente: John Bosman in 1996/97 en Luuk de Jong in 2011/12. Het bracht Steijns doelpuntentotaal in 2024 op dertien eredivisiegoals, de laatste speler met meer doelpunten in een kalenderjaar voor Twente is Hakim Ziyech in 2015 (17 goals).

Hoewel het zeker opmerkelijk is dat er een middenvelder momenteel topscorer is in de Eredivisie, is het gezien de onderliggende cijfers van Sem Steijn geen verrassing dat hij het vaakst het net vond. De 22-jarige middenvelder loste meer schoten dan iedere andere speler in de Eredivisie en samen met AZ-spits Troy Parrott wist hij de meeste doelpogingen tussen de palen te mikken.

Speler Schoten

Sem Steijn

23

Troy Parrott

22

Luuk de Jong

20

Igor Paixão

19

Tobias Lauritsen

19

Komend weekend neemt FC Twente het op tegen NAC Breda. De kans is groot dat Steijn De Grolsch Veste weer doet juichen. Hij was tenslotte in zijn laatste vijf thuisduels in de Eredivisie maar liefst acht keer trefzeker. Bij een nieuwe goal wordt Steijn de zesde speler ooit die in zes thuisduels op rij scoort voor FC Twente in de Eredivisie, de laatste speler die dit lukte is Luc Castaignos in 2014. Waar gaat de doelpuntendrift van Steijn dit seizoen eindigen?

Dit artikel delen