Eredivisie

Uitgelicht: Statistieken hoopgevend voor Almere City FC

Er wordt wel eens gezegd dat het tweede seizoen lastiger is dan het eerste seizoen na een promotie. Bij Almere City FC lijkt hier momenteel ook sprake van. Toch hoeft men in Flevoland de handdoek nog niet in de ring te gooien. Het spel van Almere City biedt hoop en tot nu toe heeft de ploeg van Hedwiges Maduro erg veel pech gehad. Tegen Willem II liggen er kansen om het tij te keren. 

Na zeven speelronden staat Almere City met twee punten op de voorlaatste plaats in de Eredivisie. In totaal heeft de ploeg al negentien keer achter elkaar niet gewonnen (9 gelijke spelen, 10 nederlagen), de langste zegeloze reeks in het profbestaan van de club in alle competities. Bovendien lukte het de ploeg in vijf van de zeven wedstrijden dit seizoen niet om te scoren. 

De statistieken laten echter zien dat het spel van Almere City de laatste weken niet slecht is en dat de ploeg vooralsnog last van pech heeft. Wie de uitslag van Almere City – FC Twente van 0-5 van twee weken terug ziet zal zeggen dat de Almeerders kansloos waren, de cijfers vertelden echter een heel ander verhaal. Almere had evenveel schoten en balcontacten in het strafschopgebied als Twente en de ploeg van Maduro had zelfs meer Expected Goals, wat betekent dat de kwaliteit van de kansen van Almere groter was. De Zwarte Schapen maakten dit seizoen pas twee doelpunten, waar ze al zeven Expected Goals noteerden, bij geen ploeg is dat verschil dit seizoen zo groot in negatieve zin. 

Team Expected Goals Goals Verschil

Almere City FC

7.0

2

-5.0

Go Ahead Eagles

10.4

6

-4.4

RKC Waalwijk

6.3

3

-3.3

FC Twente

15.8

13

-2.8

Heracles Almelo

8.6

6

-2.6

Het verleden wijst uit dat ploegen over een geheel seizoen vaak in de buurt van hun aantal Expected Goals uitkomen. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat Almere City doelpunten gaat maken. Het zou zorgwekkender zijn als de ploeg helemaal geen kansen kreeg. Hoewel Willem II komende vrijdag op papier de favoriet is als nummer elf van de ranglijst, liggen er volop kansen voor Ally. Aanvallend hoeft Almere City niet onder te doen voor de Tilburgers. Almere loste dit seizoen meer schoten en schoten op doel van Willem II, maar waar de Tricolores op tien goals uit 59 schoten staan (conversie van 16,9%) was Almere City met slechts twee van de 73 schoten trefzeker (2,7%). Als de ketchupflestheorie ook op ploegen van toepassing is, kan het zomaar dat Almere City binnenkort volop gaat scoren. 
Onderstaand de vergelijking tussen Almere City FC en Willem II dit seizoen.

Almere City FC Willem II

Schoten

73

59

Schoten op doel

22

20

Expected Goals

7.0

5.3

Goals

2

10

Schotconversie

2.7%

16.9%

Dit artikel delen