Eredivisie

Uitgelicht: Tasos Douvikas op weg naar de Willy van der Kuijlen-trofee?

Waar FC Utrecht een wisselvallig seizoen doormaakt, is er één speler in de selectie van de Domstedelingen die vrijwel wekelijks zijn niveau haalt. Spits Anastasios Douvikas maakte al veertien goals en lijkt op weg te zijn om de eerste FC Utrecht-speler ooit te worden die zich tot topscorer van een eredivisieseizoen kroont. Lees hieronder meer over de kansen van de Griek op de felbegeerde Willy van der Kuijlen-trofee.

Na een prima debuutjaar in de Eredivisie met negen goals, lijkt ‘Tasos’ Douvikas dit seizoen echt los. Zijn doelpuntenproductie is toegenomen, en als we naar de onderliggende cijfers kijken kan dat geen toeval worden genoemd. Alleen AZ-speler Jens Odgaard schoot namelijk vaker op doel dan de Griek van FC Utrecht, die net als mede-topscorer Xavi Simons 32 keer tussen de palen mikte.

Eredivisie 2022/23

# Speler Team Schoten op doel

1)

Jens Odgaard

AZ

35

2)

Tasos Douvikas

FC Utrecht

32

3)

Xavi Simons

PSV

32

4)

Tobias Lauritsen

Sparta Rotterdam

31

Het toont aan dat het vizier van Douvikas op scherp staat. En dat blijkt ook wel uit een andere statistiek: zijn schotnauwkeurigheid. In totaal deed Tasos Douvikas namelijk ‘pas’ 62 doelpogingen. Dat betekent dat hij meer dan de helft van zijn schoten tussen de palen kreeg. Van alle spelers die dit eredivisieseizoen minstens 35 doelpogingen deden, schoot alleen Sparta’s Vito van Crooij nog nauwkeuriger.

Eredivisie 2022/23 (minstens 35 schoten)

# Speler Team Schoten Op doel Nauwkeurigheid %

1)

Vito van Crooij

Sparta Rotterdam

57

30

52,6%

2)

Tasos Douvikas

FC Utrecht

62

32

51,6%

3)

Cody Gakpo*

PSV

51

26

51,0%

4)

Luuk de Jong

PSV

51

26

51,0%

5)

Million Manhoef

Vitesse

59

30

50,8%

Nauwkeurig schieten heeft dus al tot veertien treffers geleid voor Anastasios Douvikas, die al een paar grote namen uit de FC Utrecht-geschiedenis wist te evenaren. Zo is hij nu al de eerste speler met zoveel eredivisietreffers in een jaargang voor Utrecht sinds Sébastien Haller (17 goals in 2015/16). Bovendien maakte Douvikas een flink aantal goals in uitduels: negen al, meer dan iedere andere speler in de Eredivisie dit seizoen. Hij is de eerste FC Utrecht-speler met zoveel uitdoelpunten in een eredivisiejaargang sinds Michael Mols in 1998/99 (13).

Tot slot maakt Douvikas opvallend vaak de openingstreffer. Met zijn 1-0 tegen FC Groningen van afgelopen weekend erbij, deed hij dat al zeven keer in de huidige jaargang. Dit eredivisieseizoen deed alleen Sydney van Hooijdonk dat vaker (8 keer), terwijl de laatste FC Utrecht-speler met zoveel openingstreffers in een seizoen Igor Gluscevic was, in 2000/01. Gluscevic eindigde dat seizoen uiteindelijk op negentien treffers, een aantal dat voor Douvikas niet onhaalbaar lijkt. En een aantal dat hem misschien wel de eerste FC Utrecht-speler ooit maakt die topscorer van de Eredivisie wordt.

Gaat Tasos Douvikas zijn landgenoot Georgios Giakoumakis (2021) en voormalig FC Utrecht-spits, Sébastien Haller (2022 namens Ajax) opvolgen als derde winnaar van de Willy van der Kuijlen-trofee? Zondag om 14:30 uur treedt FC Utrecht in eigen huis aan tegen FC Twente.

Dit artikel delen